Chronická synovitida + chlamydia pneumoniae

Několik let (od r. 2001) mě trápí otoky nejprve levého, poslední roky pouze pravého koleního kloubu. Nejprve nepravidelně, poslední roky běžně za rok 2-3x punkce výpotku. Minulý rok byly otoky silnější, koleno oteklé celé jaro. V červnu artroskopie (FNUSA) - negativní nález, chrupavka, meniskus vše v pořádku, pouze odebrán vzorek synov. tkáně k rozboru. Ten vyloučil revm.artr. Diagnóza po operaci zněla nespecifická synovitida. Poté jsem podstoupil vyšetření na revmatologii, kde jsem měl pozitivní nález na chlamidii pneumoniae. Začal jsem se léčit na infektologii. Od operace po celý zbytek roku bylo koleno bez otoku. V září podstoupena léčba v souvislosti s nálezem chlamidie (azytromicin 4 týdny). V prosinci byla kontrola na infektologii v pořádku. Od poloviny prosince ovšem otok kolene znovu nastoupil, trvá do dneška. Dle ortopeda není výpotek, pouze zduřelá synoviální tkáň. Můj dotaz zní: je pravděpodobné, že synovitida v koleni je způsobena chlamydiovou infekcí a po vyléčení této infekce synovitida ustoupí? Pokud není souvislost čím může být synovitida způsobena, jak postupovat při léčbě, na koho se obrátit?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, teoreticky se chlamydiová infekce na obtížích s kolenem může podílet, ale jistě to říci nelze. Ke zlepšení po antibiotické léčbě proto může dojít, ale také nemusí. Synovitida může být jak infekčního, tak neinfekčního původu - z mechanického dráždění chrupavky (sportovci třeba, ale také při dlouhém klečení apod., třeba u pokladačů podlah), při některých autoimunitních chorobách, při poruchách postavení kloubních ploch. Diagnostikou a léčbou se zabývá ortoped a revmatolog, pomoci může také praktický lékař. Pokud se ani po zaléčení chlamydiové infekce stav nezlepší, nejspíše bude revmatolog a ortoped pátrat dál po příčině obtíží. Doporučují podrobně se ortopeda a revmatologa vyptat, co je podle nich příčinou stavu u Vás a jaký bude další postup.

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Nebojte se očkování proti klíšťové encefalitidě ani u alergiků
Sváteční klid dopřejte i svým játrům
Články: Sváteční klid dopřejte i svým játrům
Vánoce jsou zkouškou pevné...
Karpalní tunel
Články: Karpalní tunel
Bolest v oblasti zápěstí...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Pásový opar
Články: Pásový opar
Pásový opar, herpes zoster...
Záněty močových cest: komplikace vzniknou raz dva
Články: Záněty močových cest: komplikace vzniknou raz dva
Ať už jde o močový měchýř...
Očkování proti klíšťové encefalitidě před dovolenou stihnete
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: