Chronicky unavovy syndrom?

Dobrý den. Před dvouma měsíci jsem navštívila doktorku s tím že jsem šíleně unavená, někdy až nemužu vstát z postele, mám šílený ekzém, kuži v oblasti loketních jamek, krku a tváře vhodnou na hospitalizaci a celkově se cítím nemocně. Taky jsem podrázděná, střídají se mi nálady a někdy jsem přímo až agresivní!!! V krvi bylo naměřene zvyšené EBV. Na infekčním to uzavřeli že jsem překonala mononukleózu. Nicméně potíže přetrvávali a přidali se k nim stafylokok a streptokok (kašel bolesti hrdla, léčeno antibiotiky), dále mi taky diagnostikovali DM 2.typu na základě OGTt (2h po- 11,43). Avšak co se týče tohoto onemocnění je to jen malinko přes normu a cukr se mi daří vhodnou stravou udržovat nádherně jako u zdravého človka takže vlastně bez léčby. Dále jsem dostala pásový opar a po dalších odběrech mně doktorka na základě těhto výsledku: S-C4: 0.10 (0.17-0.52) S-C3: 0.77 (0.80-1.70) Cirk. Imunokomplexy: 39.0 (50-110) Odeslala na imunologii kde čekám na pořadník na další testy. Zatím jsem však na internetu narazila na tzv. Chronický unavový syndrom, kde jsem vyčetla příznaky, které se mně týkají jako: únava, nevyspalost i po spánku, světloplachost (sluneční brýle nosím i když prý není potřeba poslední dobou), mám celkový pocit svalové slabosti, závratě (zejména po fyIcké námaze) a taky podrážděnost a neschopnost se soustředit nebo řešit problémy nebo vlastně nad čímkoliv pořádně přemýšlet (vyhýbám se problémum nemám sílu nic řešit, s dítětem nemám chuť si hrát což Mně hodně mrzi´, chce se mi jen tak sedět a na nic nemyslet nebo spát). Spomíná se u toho syndromu i právě EBV tak mně zajímá jestli by se mohlo jednat o toto onemocnění, nebo jak to vidíte vy? Taky se chci zeptat, co vlastně značí pokles těch hodnot které jsem uvedla jelikož mi k tomu nebylo bic řečeno. Taky ještě doplním že mi byl dělán test na HIV protilátky a byl negativní. Děkuji moc krát za odpověď!

Odpověď odborníka:

Omlouvám se za zpoždění odpovědi, dotaz byl až nyní ke mě přesunut. K Vašim potížím je nutno říci, že si jistě zaslouží podrobnější celkové vyšetření, které by měl primárně provést a koordinovat ten lékař, který má o Vašem zdravotním stavu (i předchozím) a životosprávě nejpodrobnější informace - mělo by jít o Vašeho praktického lékaře. Diagnóza "chronického únavového syndromu" je poněkud kontroverzní a rozhodně není možné Váš stav takto uzavírat bez dokončení řádného vyšetření - soubor příznaků, které k tomuto syndromu patří, je většinou dán druhotně, nějakou jinou chorobou, na jejíž odhalení by měl diagnostický postup být zaměřen. Možných příčin je řada a zde bohužel není prostor je rozebírat, bez znalosti detailů by to stejně bylo zavádějící. Není pravděpodobné, že by potíže byly dány EBV infekcí (protilátky proti EBV má v těle většina dospělých osob a jejich "zvýšení" bývá rovněž druhotné při nějaké jiné nemoci, např. infekci). Ohledně cukrovky - ta sama o sobě Vaše potíže nevysvětluje a nutno poznamenat, že pokud byl oGTT proveden v době zhoršení zdravotního stavu, mohl být výsledek zkreslen - stres a infekce mohou glykémii zvýšit samy o sobě - diagnózu cukrovky bych tedy považoval za těchto okolností, i s přihlédnutím k Vašemu věku, za spornou (musí to ale vyhodnotit lékař, který zná příslušné okolnosti!). Uvedené laboratorní testy neukazují nic významného a odchylky mohou být dány rovněž druhotně např. proběhlou infekcí, kterou uvádíte. Přeji Vám, ať je výsledek vyšetření imunologem přínosný a ať je brzy nalezena příčina Vašich potíží a tím i vhodná léčba. Doporučují dbát na to, aby postup vyšetření byl opravdu koordinován jen jedním lékařem (v podobných případech bohužel hrozí neúčelné "obíhání" specialistů s výsledkem, který i Vy naznačujete - "nebylo mi k tomu nic řečeno") a také doporučuji se všech lékařů, se kterými budete v kontaktu, hned na vše nejasné ptát - od toho tam jsou a k výsledkům jakýchkoliv vyšetření se kvalifikovaně může vyjádřit vždy jen ten lékař, který pacienta zná a vyšetřoval ho.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x