Chronický zánět hltanu?

Dobrý den, je mi 19 let a chtěla bych se zeptat, skoro každý měsíc jsem nemocná (záněty hltanu), každou chvíli mě spíše štípe a pálí jakoby "nahoře" v krku, za nosem, už ale spíše v krku, nevím jak bych to přesněji popsala. Možná nosohltan?. K paní doktorce už chodím jen když je mi opravdu nejhůř, jelikož vždy když přijdu tak se diví že jsem pořád nemocná a dá mi hned antibiotika. Naposledy mi dělala výtěr z krku (cca před měsícem) a nic mi nenašli. Při mém onemocnění většinou nemívám ani zvýšenou teplotu, rýmu, jen mě pálí v krku a dělají se mi na horním patře takové červené tečky. Už jsem z toho zoufalá, jen jsem venku třeba 3 hodinky a prochladnu, tak druhý den to mám opět. Už to trvá asi půl roku a půl roku mám jakoby "zezhora" vždy plno hlenů v puse. Paní doktorka mi řekla, že se s tím musím naučit žít a že hleny jsou normální při onemocnění a pan doktor mi na ORL do zprávy napsal "Chronický zánět hltanu". Mohla bych se zeptat, co to alespoň znamená? Popřípadě kamarádka měla problémy se záněty ledvin a žádné prášky ji nepomáhali a vyléčil jí to homeopatik, tak se k němu také chystám. Myslíte že by to byla dobrá možnost ho také navštívit? Předem mockrát děkuji za odpověď. Hezký den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, odpovídám zase já:-) Jak již naznačeno v minulé odpovědi, z Vašeho dotazu není zjevná řada detailů, které jsou pro posouzení celé věci důležité (proběhlo vyšetření alergologem-imunologem či jiné specializované mimo ORL?, jaké případné léky nebo postupy na zmírnění potíží jste zkoušela aj...), takže takto na dálku Vám opravdu nic cílenějšího nemohu poradit, je třeba věc řešit s lékařem, který příslušné informace má. K výsledku ORL vyšetření opakuji to, co již napsáno minule - diagnosa "chronický zánět hltanu" je sice pěkná, ale sama o sobě pro Vás celkem neužitečná - měla by na ní navazovat informace o tom, proč jej máte a jak se máte potíží zbavit (netvrdím, že je to pro ORL lékaře jednoduché, to určitě ne, ale kvůli tomu, nikoliv kvůli diagnose na zprávě, jste k němu šla a lékař má jistě za úkol Vám vše potřebné vysvětlit...) Ohledně homeopatie - návštěvu homeopata Vám nebudu vymlouvat, ale poctivě přiznávám, že z celé řady důvodů nejsem příznivcem této metody, proto se k možnosti, zda by Vám mohla pomoci nebudu vyjadřovat. Přeji Vám, ať se i přes dosavadní neuspokojivý vývoj potíží podaří přece jen najít způsob, jak Vám ulevit - s tím, že se máte naučit s potížemi žít se nespokojte.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x