Chronický zánět - následek cholesteatom

Dobrý den, náš 9-let ýsyn v září 2009 začal mít bolesti ucha, dostavili jsme se k lékaři, ale v tu chvíli měl již ucho prasklé. Vytékal mu z ucha žlutý hnis. Byl hospitalizován v nemocnici, dostával ATB do žíly, zjistili polyp ve středouší, který mu následně odoperovali. Zánět středního ucha označili za chronický, s tím, že mají podezření na cholesteatom, operaci plánovali za 1 rok.Jako laik jsem neměla tušení, oč se jedná, chtěli jsme slyšet další názor lékařů. Proto jsme vyhledali pomoc v nemocnici v Praze, v prosinci 2009 byl odoperován - provedena revize cavi tympani, evacuativo epidrmidis, tympanoplastica cum ossiculoplastica. Bylo nám řečeno, že jsme přišli pozdě, ale jak rozpoznat na dítěti že má problém, když bolesi ucha a zánět středního ucha měl pouze 2 krát. V 1,5 roce a ve 3 letech. Ráda bych věděla, zda-li se tomu dá nějak předejít, neboť máme ještě jedno mladší dítě. Neradi bychom něco zanedbali. Děkuji za odpověď, přji Vám krásný den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Julie! Chronický zánět středního ucha vzniká nejčastěji na podkladě opakovaného akutního zánětu středního ucha, popřípadě na podkladě zánětu latentního (jak tomu bylo v případě vašeho synka). Tyto záněty se rozvíjí často u dětí trpících opakovanými infekcemi horních cest dýchacích, často nacházíme souvislost se zvětšením nosní mandle a oslabenou imunitou. Prevence chronického zánětu středouší tedy spočívá jednak v pečlivém odléčení akutních zánětů středního ucha stejně jako infekcí horních dýchacích cest s dostatečnou dobou rekonvalescence. Dále by dítě po odeznění zánětu ve středním uchu mělo být vždy znovu vyšetřeno ORL specialistou, který má možnost zkontrolovat nález na bubínku, jeho funkci a funkci Eustachovy trubice. Jen pro úplnost dodávám, že velký význam má i posilování přirozené obranyschopnosti dítěte jako je mírné otužování, pestrá strava a pobyt na čerstvém vzduchu. Určitý význam má i očkování proti pneumokokovým infekcím (je ovšem třeba brát v úvahu, že zánět středního ucha bývá kromě pneumokoka způsoben ještě celou řadou dalších původců bakteriálních i virových, toto očkování tedy před zánětem středního ucha zdaleka nechrání absolutně). Hezký den i vám.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
cholesteatom | Od: Jana | 20.3.2010 17:10
Dobrý den,
všem, kteří se zajímají o toto onemocnění mohu nabídnout svoji zkušenost. Moje dcera se narodila s malým kožním výrůstkem u ucha, který jí lékaři odstranili jako estetickou vadu. Až po mnoha letech a mnoha operacích mi lékař sdělil, že tento výrůstek znamenal, že již v prenatálním stavu se ucho nevyvíjelo dobře. Dcera trpěla na chronické záněty středouší, které "vyústily" v tvorbu cholesteatomu. Ten jí byl několikrát chirurgicky odstraněn. Dnes je jí 20 let a cholesteatom jí byl opět nalezen. V podstatě se jedná o celoživotní problém, takže je určitě nutné nezanedbávat kontroly u ORL specialistů a nepodceňovat jej. Cholesteatom se v podstatě "živí" kostní dření, dceři takto "snědl" ušní kůstky: kladívko, třmínek..., z čehož vyplývá i částečná ztráta sluchu. V případě zanedbání péče může být člověk i v ohrožení života, neboť zánětlivé procesy, které v uchu probíhají v důsledku cholesteatomu mohou ohrozit i orgán pro rovnováhu - tzv. "šnek", atd. Souvislosti jsou zarážející a varující: po jedné operaci nám doktor např. sdělil, že se podařilo zachránit lícní nerv... Snad tato laicky popsaná zkušenost pomůže těm, kteří s touto nemocí bojují. Věřím, že při pravidelném a odborně prováděném ošetřování se tato nemoc dá zvládnout.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: