Citlivost

Už delší dobu jsem na tom psychicky dost špatně. Cokoliv co se stane se mě strašně dotkne i třeba malý problém. Vždy se hned rozpláču a jsem k neutišení, do hlavy se mi nahrnou nejhorší možné myšlenky s pocitem že už mě nebaví žít a chci umřít. Vím že to není správné ale jednou jsem na tom byla už tak špatně že jsem si ublížila. Nevím co mám dělat. Když už mám pocit že je vše dobré stane se něco a celé se to opakuje. Přijde mi že se na mě hroutí celý svět. Už nevím jak dál.

Odpověď odborníka:

Hanko, vypadá to, že opravdu hodně trpíte. Je pravděpodobné, že tato Vaše "přecitlivělost" má svoje příčiny - uvádíte třeba, že je Vám méně jak 20 let. Dospívání může být velmi náročné období, kdy hledáme sami sebe, svoje místo mezi kamarády, dospělými, v partnerských vztazích... Jsme zranitelní, učíme se zacházet s novými, často kolísavými pocity, a může se stát, že s rodiči si nerozumíme a kamarádi nám neumějí pomoct. To ale neznamená, že jste na to sama, nebo že svoji svoji psychickou bolest musíte přebíjet ješte silnější fyzickou. Je tu i jiné řešení - jak jste asi uhodla, probrat to, co Vás trápí s psychologem. I když se Vám to teď možná těžko věří, u psychologa si můžete část problémů "odložit", a v tom co zůstane se líp zorientovat, objevit nový pohled na věc, rozvinout Vaše silné stránky. Hanko, doporučuji Vám objednat se v nejbližších dnech, a to i v případě, že se již budete cítit líp - nic tím neztratíte a alespoň budete líp vědet, co dělat v budoucnu, když Vám bude špatně. Možná víte, že u placeného psychologa většinou čekáte jen pár dní, a u toho co dělá na pojišťovnu (klinického) zas nemusíte platit, ale možná bude mít termín za delší dobu. Do té doby zkuste být na seba hodná a všímat si, že nic není jen dobré nebo špatné. Také se určitě nemusíte stydět - všechno není jen kosmetický problém, život přináší i opravdové utrpení. Těší mne, že jste se rozhodla udělat první krok a napsat dotaz, tak ať Vám vyjde i ten druhý - opravdový rozhovor s psychologem. Vaše námaha se jistě neztratí, ať se Vám daří!

Vladimír Marček, Ph.D.
Vladimír Marček, Ph.D.

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Psychologické služby, Brno

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Bechtěrevova nemoc
Články: Bechtěrevova nemoc
Bechtěrevova choroba neboli...
Rakovina plic a CHOPN: rozdílné choroby se stejnými příznaky
Články: Rakovina plic a CHOPN: rozdílné choroby se stejnými příznaky
Plicní nádory jsou smutným...
Vysoký nitrooční tlak nemusí znamenat zelený zákal
Články: Vysoký nitrooční tlak nemusí znamenat zelený zákal
Přestože vysoký nitrooční...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Roupy
Články: Roupy
Roupy, oxyuriáza neboli...
Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Články: Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Brnění je nepříjemný pocit...
Deset příčin chronického průjmu, které nesouvisí s infekcí
Články: Deset příčin chronického průjmu, které nesouvisí s infekcí
Průjem máme párkrát do roka...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: