Co s tím? operace nebo konzervativní léčba?

Dobrý den, již delší dobu mám potíže s bolestmi zad. v únoru mi bylo provedeno ct páteře, zde zpáva : Skelet vyšetřené oblasti přiměřené struktury a denzity se spondylolysou oblouku L5 vpravo. Páteřní kanál obvyklého tvaru, šíře kolem 14mm v sagitální a nad 22 mm ve fontální rovině. Foramina intervertebralia nejsou zúžené. Ploténka L3/4 homogenní, obvyklé denzity Ploténka L4/5 s diskrétní dorsální mediální hermiaci a lehkým atakem durálního vaku. Ploténka L5/S1 homogenní, obvyklé density s dorsální mediální hermiací a kraniální sekvestrací s atakem durálního vaku. Myslíte si prosím, že je nutná operace nebo postačí konzervativní léčba ? Předem moc děkuji za odpověd.

Odpověď odborníka:

Na ploténce L 5/S1 jste velikost herniace nepopsal. Výsledek musí zhodnotit ortoped, neurolog a neurochirurg společně s vámi, zhodnotit vaše potíže a zjistit i váš klinický nález, provést testy, nakolik ploténka v herniaci atakuje nervové kořeny. Podle CT ,ale foramina jsou volná a jeví se při pohledu zvenku, že léčba bez operace, medikace, rehabilitace a životospráva by měla vést ke zlepšení stavu. Znovu podotýkám, že k tomu něco takového opravdu vyřknout je třeba vidět pacienta, vyšetřit ho a vidět CT vyšetření.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: