Crohnova choroba

Dobrý den, je mi 24,5 let, před 4,5 lety mi byla diagnostikovana Crohnova choroba terminálního ilea tenkého střeva, akutní fáze, hospitalizace, píštěl, léčba Prednisonem atd, vážné problémy přibližně rok, ke konci léčba Imuranem, Pentasou, snižování dávek. Zhruba po roce medikamentosní léčby (doplňuji, že operovaná jsem nebyla) potíže zcela ustaly a zůstaly již jen nežádoucí účinky léku - kožní, únava apod., avšak i přes žádné problémy lékařem řečeno, že brát nízkou dávku Pentasy a Imuranu je preventivně nutné, ale velmi mě nežádoucí úcčnky omezovaly v běžném životě, proto bez oznámení lékaři jsem léky vysadila a nyní je již 3 roky neužívám a za celou tu dobu nemám žádné problémy ( nikdy žádné bolesti, stolice normální jednou denně, jím zdravě ale bez omezení, sportuji, dostudovala jsem, pracuji, nekouřím a nikdy jsem nekouřila ) a výsledky v poradně mám výborné ( lekar o vysazení neví, ale hodnoty vyšetření lékař stále hodnotí "jako byste byla zdravý člověk" ). Bohužel však se všude dočítám, že nemoc léčitelná není a jen se střídají klidová stádia s těmi akutními a že je nutné brát léky po celý život. Chtěla bych se tedy zeptat, jak hodnotíte můj případ Vy? Jsem psychicky ve veliké pohodě, mám nádherný vztah a žiji normální život šťastné mladé ženy, což by za situace, kdy bych brala léky, možné nebylo, neboť jsem byla vedlejšími účinky velmi omezovaná. Pravděpodobne by mi tento postup žádný lékař neschválil, ale na druhou stranu, pokud jsem kontrolovaná lékařem, chodím na pravidelné kontroly a dávám na sebe pozor, nemám žádné obtíže, tak proč bych měla brát léky, které mě omezují? Prosím Vás o názor, zda může být pro mě nebezpečné to, že neberu léky, třeba do budoucna? A s nadějí se ptám, jestli existují případy, kdy člověk s Crohnovou chorobou zůstal bez potíží již napořád nebo zda se choroba vždy po nějaké době opět ozve? Omlouvám se za délku otázky a mnohokrát děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, i Crohnova choroba se může zklidnit na velmi dlouhou dobu nebo může proběhnout jen jedna ataka onemocnění a pak už je klid. Nebo také ne. Vaše chování se dá přirovnat k přecházení ulice na červenou - nemusí se znovu objevit choroba, ale tím, že vůbec neužíváte žádné léky ani v minimální dávce a ani jste to neřekla Vašemu lékaři, riskujete. Kromě toho, že se nedá vyloučit, že choroba opět náhle vzplane (i když se to nestává každému člověku, kterému byla diagnostikována Crohnova choroba, a velmi Vám přeji, abyste patřila k těm šťastným, kteří mají jen jednu ataku onemocnění za život), se mohou objevit i mimostřevní obtíže - bolesti kloubů, zánět duhovky či kožní obtíže. Doporučuji informovat ošetřujícího lékaře, že neužíváte léky, a říci mu, jak dlouho je neužíváte. Nebojte se jeho reakce. Je třeba, aby měl o Vás nezkreslené informace a mohl objektivně posoudit a sledovat Váš stav a případně včas nasadit léčbu, kdyby to bylo potřeba.

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x