Ct

Chtěla jsem se zeptat na výsledek z CT. Osa LS páteře zachována, lordoza plynulá, bez zjevného posunu, výška obratlových těl přiměřená, meziobratlový prostor L4-S1 dorzálně mírně snížený. L5/S1 s vakuovým fenoménem, minimální cirkulární až v pravo preforaminální protruze disku L5/S1 do hloubky cca 3mm, kořeny bez patrného útlaku, páteřní kanál přiměřené šíře, drobné ventrolaterální osteofyty difůzně, přihrocení okrajů kloubních ploch intervertebrálních kloubů, kontury pediklů pravidelné. Paní doktorka řekla na nález nic moc, plotýnka že to není. Nevím jestli už mohu do práce a záda namáhat. Stále mě bolí bederní páteř až k pravému kloubu a mám necitlivější pr.nohu. Je to už 5týdnů. Díky

Odpověď odborníka:

Nález podle popisu opravdu není nijak zásadní, nicméně Vaše potíže může vysvětlit. Obecně řečeno, plotýnka to tedy je. Je zde popsáno, jak je změněná, že sice na nervové kořeny přímo netlačí, ale je snížená a vyklenutá, více vpravo. Vyšetření je prováděno vleže, čili ve stoji může vyklenutí být trochu větší a již se kořene dotýkat. Nicméně pět týdnů je relativně krátká doba na konzervativní (=neoperační) léčbu. Budou-li Vaše potíže trvat déle než 3 měsíce nebo zhorší-li se nález na končetinách (snížení citlivosti nebo pohyblivosti), pak je vhodné znovu konzultovat neurologa, zvážit další vyšetření, popřípadě se obrátit i na neurochirurga. Zatím ale podle popsaných dat není důvod k chirurgickému řešení.

MUDr. David Bludovský
MUDr. David Bludovský

Specializace: Neurochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Psychiatrické vyšetření
Články: Psychiatrické vyšetření
Jako psychiatrické...
Zkušenosti veterináře - rozhovor druhý
Články: Zkušenosti veterináře - rozhovor druhý
Během měsíce srpna 2007...
Zapomínáte na pilulky? Zkuste jinou formu antikoncepce!
Články: Zapomínáte na pilulky? Zkuste jinou formu antikoncepce!
Pokud máte problémy s...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Štítná žláza a oči: větší souvislost, než se zdá
Články: Štítná žláza a oči: větší souvislost, než se zdá
Štítná žláza a oko – dva...
Léčba nádoru mozku – co zabírá?
Články: Léčba nádoru mozku – co zabírá?
Nádorů mozku je několik...
Léčíte se s vysokým tlakem? Hlídejte si oči
Články: Léčíte se s vysokým tlakem? Hlídejte si oči
Dříve platné teorie o tom...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: