Cukrovka

Dobrý den, v listopadu 2012 př preventivní prohlídce i byl zjištěn cukr v krvi 5,8 a dnes mi naměřila sestra glukoměrem 6,4.Doktor mi předepsal SIOFOR 500 1x denně.Jednal správně? Děkuji za odpověď. S pozdravem Uhlířová.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud nasazení léku nebylo provázeno řádným zdůvodněním a poučením o cukrovce (nebo jejím riziku), je to jistě chyba. Ačkoliv uvedené hodnoty hladiny cukru mohou znamenat, že máte cukrovku, nelze to z nich říci na 100%. K jisté diagnóze vedou hodnoty nad 7, zachycené ovšem opakovaně, nebo hodnota nad 11 jednorázově (v době, kdy se cítíte dobře a nejste například po nějakém akutním onemocnění, což může hodnoty zkreslit) - v obou případech je ovšem nutné, aby šlo o test provedený v laboratoři ze žilní krve, nikoliv glukometrem (!), měření glukometrem není dost přesné pro diagnostiku (ale dostatečné pro sledování již zjištěné cukrovky). Ve Vašem případě by ke stanovení diagnózy bylo vhodné provedení tzv. zátěžového testu s glukózou (změření hladiny cukru nalačno a po 2 hodinách po vypití sladkého roztoku). Výsledkem může být buď definitivní uzavření diagnózy cukrovky, nebo zjištění porušeného zpracování cukru, tedy předstupně cukrovky (i v takovém případě je u některých pacientů vhodné nasazení léku typu Sioforu). Vzhledem k tomu, že diagnóza cukrovky je závažná věc vedoucí k nutnosti doživotní úpravy životosprávy a užívání léků, považuji za vhodné lék zatím neužívat (tím se nyní nijak neohrozíte, i kdyby nakonec bylo zjištěno, že již cukrovku máte), probrat situaci s Vaším lékařem znovu a dohodnout se na provedení zátěžového testu.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+20 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: