Cukrovka-nemohu se normálně nadýchnout

Dobrý den-pravidelně chodím do dia-poradny na odběry krve a výsledky mám jak na houpačce-původně z hodnoty 19,6 krev.cukru mám v souč.době 8,0.Před 1 měsícem jsem šel procházkou lesem,ale horko způsobilo,že jsem asi dostal hyperglik.šok-velká žízeň,v ústech sladko jak po dortu a velká únava po asi 5 ti km pomalé chůze.Bylo mi divné,že jsem vůbec nevyměšoval a byl jsem rád,že jsem se dostal domů vpořádku-musel jsem však vypít min.3 lt.vody,sníst obložený talíř pro dva a trvalo mi 4 dny,než jsem se zotavil,abych mohl znovu vyjít ven. denně tyto léky:glukophage1000 2x..,dále Oltar2mg-1x...,Rhefluin 1/2-1x...Betamed 1/2-1x...Milurit100-1x...k napsání tohoto dotazu mne přivedl stav,kdy se nemohu normálně nadýchnout,přestože už skoro 30 let nekouřím,ale jsem si vědom,že bych se měl víc hýbat,ale nepřinutím se- jsem sám,takže ani dieta není valná..Co přesně způsobilo ten stav...?děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den pane Ladislave! Rád bych Vám odpověděl, ale není to úplně možné na dálku. Co jste měl za stav - je to problém, ale mohl jste mít úplně cokoli! Nejspíše by člověk měl typovat na vysokou hladinu cukru, na hyperglykémii. Jestli nedodržujete příliš dietu, určitě jí často budete mít. Ale nesouhlasilo by to, že jste nečůral. Obvykle při vysoké hladině cukru v krvi začne cukr v ledvinách "strhávat s sebou vodu" a člověk hodně močí. Další možnost: Hypoglykémie, nízký cukr. Pro to by svědčil fakt, že jste se zlepšil po snězení velkého množství obložených talířů. Samozřejmě takovéto teoretizování by nemělo žádný význam: Správné řešení je samozřejmě takovéto_pořiďte si měřák cukru, takzvaný "Glukometr" a uvidíte hned, zda máte vysoký nebo nízký krevní cukr. Jen se budete muset píchnout do prstu, získat kapku krve. Jako diabetik samozřejmě nejste chráněn před běžnými chorobami. Pokud bylo vedro, mohl jste samozřejmě mít i úpal (a pak bych chápal, proč jste nemočil dostatečně).A teď se dostáváme k těm horším možnostem. Lidé, kterí trpí cukrovkou, mívají po určité době poškozené nervy, a necítí ani tak těžké bolesti, jako je bolest při infarktu. Nerchci Vás samozřejmě nijak děsit, ale zažil jsem již v nemocnici pacienty, kteří prodělali infarkt, a přišli až pro to, že se v noci začali dusit, kašlali, museli se posazovat - protože oslabené srdce nebylo schopno přiměřeně přečerpávat krév. Jestli trvá pocit významné choroby, jestli byste se snad dokonce v noci dusil a musel se posazovat, vyhledejte, prosím lékaře (/který doplní EKG a RTG plic). Ale doufám, že to nic tak nepříjemného nebylo a budeme se moci vrátit k méně závažným problémům: tedy zda dodržovat pohybový režim a dietu. Prosím, zkuste to! Zkuste investovat do svého zdraví (ať už finance, tak - raději- určitou snahu) Vrátí se Vám to! Všechno, co uděláte dobrého pro sebe se Vám vrátí. Najděte si na internetu materiály společnosti STOB, ty, které jsou určené pro diabetiky a obstarejte si je! A napište mi, prosím, jak jste dopadnul: každých deset let se prosím ozvěte - a určitě se budete cítit lépe! Přeji Vám zdraví a nyní krásný večer! Karel Kubát

MUDr. Karel Kubát
MUDr. Karel Kubát

Specializace: Intenzivní medicína
Pracoviště: Centrum pro závislé na nikotinu

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: