Cukrovka u kojence

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jaké hodnoty cukru v krvi by měl mít kojenec přes den i po kojení, který je pouze kojený mateřském mlékem. V těhotenství jsem měla cukrovku a dlouhý cukr po šestinedělí mi vyšel 2,8. Synovi 5 měsíců po narození byl zjištěn cukr 2,6. Ptala jsem se doktorky, zda nemůže mít cukrovku a bylo mi řečeno, že by vypadal a choval se jinak. Náhodně jsem mu zkoušela měřit cukr glukometrem cca necelou hodinu po kojení a měl 6,3 za dalších 10 min. 5,4. Jsou tyto hodnoty v pořádku nebo jsou vysoké?Já jsem sladké nyní 2 dny vynechala. Váhu při narození měl 3 kg a ze začátku přibíral celkem hodně 400 g za týden. Nyní již 150 g za týden a nyní váží 7,5 kg-nevím, jest-li to může být také ukazatel cukrovky. Močí hodně, ale četla jsem, že kojenci čůrají často, protože vlastně pijí. Moc Vám děkuji za odpověď. Děkuji Lenka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, hodnoty, které jste synovi naměřila jsou zcela v normě. Jeho přírůstky na váze jsou také optimální. Máte pravdu v tom, že děti močí často a relativně hodně, běžných je cca 6-8 pomočených plenek denně, to je tedy také v pořádku. Riziko pro miminko u maminky s těhotenskou cukrovkou je hlavně těsně po porodu a to spíše ve smyslu glykemie nízké než vysoké. Hezký den

MUDr. Veronika Šabatová
MUDr. Veronika Šabatová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Pediatrická klinika Thomayerova nemocnice

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: