Deprese, spánek

Již rok nemohu spát. Při řešení tohoto problému mi bylo doporučeno, abych se objednal kromě jiného také k psychiatrovi. Tak jsem učinil. Od psychiatra jsem odešel s předpisem na lék Trittico, který jsem měsíc téměř bez účinku bral. Účinkoval tak, že jsem sice usínal rychleji, ale můj problém je v tom, že se přes noc několikrát probouzím a pak zase dlouhou dobu usínám. Další účinek byl ten, že jsem byl přes den ještě trochu více unavenější. Při kontrole jsem dostal ještě k Tritticu prášky Escitalopram Farmax. Já jsem si ale řekl, že bych ty problémy se spánkem chtěl vyřešit nějak nenásilněji. Již před tím jsem hledal a zkoušel různé možnosti, jak spánek zlepšit. Nedávno jsem narazil na aminokyselinu Tryptophan, která by měla podporovat produkci melatoninu a serotoninu. Takže jsem to vyzkoušel a spánek se začal dost zlepšovat (místo toho, že se za noc probudím třeba pětkrát se probouzím jenom jednou a spánek je kvalitnější). Tento týden jsem byl ale u psychologa, který mi diagnostikoval mírnou depresi, která by se mohla ale časem zhoršovat a doporučil mi s psychiatrem dále spolupracovat. Já jsem spíše už ze zvyku počítal s tím, že ten tryptophan fungovat nebude, stejně jako nefungovalo nic, co jsem doposud zkusil, takže jsem to chtěl nejdříve vyzkoušet a pak se vrátit zase k práškům. Teď, když to funguje, tak nevím, jak pokračovat dál. Jestli mám ještě zkusit brát ten tryptophan a nebo k tomu rovnou přidat prášky, abych zkusil, jestli také zabírají. Omlouvám se za to, že je dotaz tak dlouhý a předem Vám děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Myslím, že byste měl pokračovat v substituci tryptophanem a mírnou depresi léčit psychoterapií.

MUDr. Andrea Bryčková
MUDr. Andrea Bryčková

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: Psychiatrická ambulance v Hořicích NZZ

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: