Dlouhodobé bolesti a otoky nohy

Dobrý deň. Už si vážne neviem rady. pred siedmymi týždňami som si zrejme natiahla/natrhla sval nad členkom pri cvičení. Všimla som si to až večer keď začal páliť a objavila som si tam modrinu. Po prvom týždni sa dostavil aj opuch celého chodidla a členku. Po návšteve lekára ma akurát poslali na rentgen a povedali, že to nemám zlomené, len asi natiahnuté. Dostala som ortézu, ktorá nefunguje, pretože noha opuchne aj s ňou a potom tlačí tak, že si ju musím dať dole. V tom čase som bola zároveň chorá, takže od obvodnej som mala antibiotiká. Dodržiavala som pokoj, nohu vykladala a natierala čím sa dalo. Medzitým som prekonala ďaľšiu chrípku. Keď sa to po mesiaci nielen nezlepšilo, ale zhoršilo, navštívila som zase doktorov. Znova som musela absolvovať rentgen, ktorý bol k ničomu, chirurgiu, reumatologiu, ortopediu. Na ortopédii som dostala obstreky, lieky a dozvedela sa, ze tu nohu musim zaťažovať a bola zaradená na rehabilitácie. Obstreky pomohli asi na tri dni som sa citíla lepšie, lieky boli Diclofenac Duo 75mg 2 krát denne. Potom som prišla na kontrolu a ďalšie obstreky, tentokrát do toho miesta, kde ma bolelo. Bolesti sa zhoršili asi tri dni, potom sa to zmiernilo, tak som nastúpila na rehabilitácie. Včera mi začali časté hnačky, kŕče v bruchu a preto som vysadila Diclofenac a chystám sa k doktorke. Doteraz som nedostala od žiadneho doktora nijakú diagnózu, a na rehabilitaciach mi doktorka povedala, že ide rehabilitovať ale nevie čo. Včera večer sa bolesť a opuch zase zhoršili. Sú ostré, začínajú aj v úplnom pokoji, celú nohu mám ako vo zveráku. Noha ma bolí aj pri chôdzi, preto krívam. Bolesť je lokalizovaná nad členkom z vonkajšej strany asi 4-5 cm. Som študentkou vysokej školy, 22 rokov, 164 cm, 54 kg. Budem vďačná za každú radu.

Odpověď odborníka:

Asi je zásadní, že i když na rtg nejsou známky fraktury a je zjištěna jen těžší distorze, podvrtnutí, je sádrový obvaz nejlepším řešením, ortéza, která je módní, je pro znehybnění méně vhodná. Pokud nebyl proveden kontrolní rtg snímek je na místě jej provést. Podle charakteru současného stavu by bylo patrně i vhodné, aby váš ortoped indikoval provedení CT vyšetření hlezenného kloubu a nohy pro možnost přece jen skryté kostní nebo chrupavčité leze. K přetnutí začarovaného kruhu : trauma, bolest, nástřik, rehabilitace opět bolest, bych aplikoval i nyní sádrový chodící obvaz nejméně na dobu 3 týdnů. Další terapie po jeho sejmutí. Dle stavu.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: