Dlouhodobé poruchy spánku a zvýšené množství hemoglobinu v krvi

Dobrý den MUDr. Bodnárová, chtěl bych se zeptat na možnou souvislost mírné bolesti u srdce, zvýšeného hemoglobinu v krvi a problémům se spánkem. Již více než půl roku mám problémy se spánkem, jež mi začaly po velké fyzické a psychické zátěži. Mívám problém usnout nebo se v noci budím nebo vstávám příliš brzy. S fyzickou či psychickou námahou je spánek horší. Jelikož zatím příčina není jednoznačně známa, ale bolívá mě občas u srdce a v krvi mi bylo nalezeno zvýšené množství hemoglobinu, chtěl bych se zeptat, jestli je možná varianta, že spánkové obtíže mohou souviset s problematickým srdcem a zvýšené množství hemoglobinu v krvi je toho projevem. Mám 21 let, před problémy se spánkem jsem téměř denně sportoval, nyní nesportuji. Při nadměrné fyzické zátěži jsem míval krátkodobé problémy se spánkem (obvykle 1 problematická noc). Předem děkuji za odpověď. Lukáš

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Lukáši, děkuji Vám za dotaz. Polyglobulie /zvýšený počet červených krvinek a hemoglobinu v krvi/ může být projevem mnoha onemocnění. Vzhledem k udávaným poruchám spánku bych indikovala v rámci diferenciální diagnostiky i monitoraci ve spánkové laboratoři- s cílem posouzení event.přítomnosti poruch dýchání ve spánku /jste chrápač?/. Do té doby dodržujte spánkovou hygienu-viz spánkové desatero: 1. do postele uléhat až ospalý, 2. postel užívat pouze ke spánku a milování, 3. pokud nelze usnout do 30 min, vstaňte, jděte do jiné místnosti, věnujte se nějaké činnosti, nedívejte se na TV, 4. Vstávat denně ve stejnou dobu, 5. Minimalizovat v ložnici hluk a světlo, ideální teplota je 18-20 st.C, 6. Nepít kávu, černý, zelený čaj, kolu 4-6 hod. před ulehnutím, omezit je i přes den, 7. Nekouřit před spaním a v době nočních probuzení, 8. Nepít před spaním alkohol, do postele – jako za volant, 9. Vynechat večer těžká jídla, 10. Cvičit pozdě odpoledne, ale max. 4 hod.před ulehnutím./. Udáváte také "bolesti u srdce"- jaká přesně je ta bolest /tupá, ostrá, bodavá, pálivá, trvalá, pulzující, občasná/? Souvisí s něčím /námaha, stres, jídlo/? Vyzařuje někam /do zad, do ramene, do krku, směrem k břichu/? Na Vašem místě bych navštívila praktického lékaře event.internistu s cílem dovyšetření uvedených potíží /bolest může být jak kardiálního původu, tak "od páteře", může být způsobena GERD- refluxem obsahu žaludku do jícnu, atd.,atd./. Držím Vám palce. S pozdravem.

MUDr. Anna Svatová Bodnárová
MUDr. Anna Svatová Bodnárová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Léčebna tuberkulózy a respiračních nemocí Janov

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x