Dlouhodobý průjem a bolesti kyčlí

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli je možné, že bolest kyčlí souvisí s dlouhodobým průjmem. Byla jsem u lékařky před měsícem ohledně dlouhodobého průjmu, bylo mi doporučeno méně ovoce, kapky Hylak na žaludek a zákaz pití hned po jídle. Za týden má jít na kontrolu, ale průjem se bohužel o moc nezlepšil a do toho mě od včerejška bolí obě kyčle, že se mi špatně chodí a i když se nehýbu, tak mě bolí. Může to spolu nějak souviset? Nebo je to pouze z důvodů, že jsem poslední dva dny nohy velice namáhala, proto mě ty kyčle bolí. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, slečno Michaelo. Bolesti kloubů mohou s průjmem souviset - imunitní reakce na některé infekční původce průjmu (např. campylobacter) mohou způsobit i zánět kloubů, jde-li o průjem opravdu dlouhodobý, pak je na místě uvážit i případný tzv. idiopatický střevní zánět jako jeho příčinu - idiopatické střevní záněty jsou pak spojeny s řadou mimostřevních projevů, mezi které patří i kloubní problémy. Nebo za akutní bolest může přetížení, tak jak uvádíte. Každopádně situaci adekvátně zhodnotí ten lékař, který Vás zná, při trvání potíží to jistě proberte při plánované kontrole u Vaší praktické lékařky.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: