Dlouhodobý průjem u 3-leté slečny

Dobrý den. Potřebuji poradit ohledně dětského průjmu. Dcera (3 roky) dostala cca před třemi týdny průjem,který jí trvá dodnes Nejprve měla průjem lehčí, ale za pár dní se to změnilo ve vodnatou stoličku. teplotu měla jen jeden den - večer a to hned na začátku toho průjmu, což jsem jí srazila Panadolem. Další dny už potom horečku neměla. Za ty tři týdny také zvracela - clkem 4x v jeden den navečer asi 2x a pak asi za týden také 2x nárazově. jinak nezitím nic. Průjem má ještě dnes, minulý týden jsme byly u pí doktorky,vše jsem jí řekla, ale paní doktor nám na průjem nic nedala,jen nám řekla,ať užíváme probiotika. A udělala dceři výtěr. Na výsledek se tepve čeká a jisto bude až příští týden. Vůbec nevíme,z čeho to má,nevím,jeslti to mohla chytit někde venku, nebo jestli to má z jídla. Ještě musím napsat,že jsme stejnej průběh prodělali i já s manželem (Stejný to bylo= přes noc zvracení pak průjem),jenže u nás obou byl průjem krátký a přešel nás po cca4-5 dnech.Ale nevím,proč dceru už to trápí 3. týden,dáváme probiotika a taky jsme už zkoušeli Hylak Forte,ale ne pravidelně,protože ona mi ho někdy nespolkla (kyselé):-) Dnes dáváme Smectu a ta jí taky nechutná,tak mi nezbývá nic jiného než to do ní "nacpat". pravidleně jí bereme tepve 2 dny,tak nevím,snad se to umoudří. Ještě musím napsat důležitou věc. dcerka je od průjmu opruzená na zadečku a pořád pláče,je kvůli tomu úplně hysterická a také jí bolí břicho. Kvůli bolestem také pořád pláče,už je to hrozné,vždy byla v pohodě a těd co má průjem tak skoro celý den propláče a je neklidná. Všimla jsem si také,že bříško má celé tvrdé,vypadá to jako by měla stažené břišní svaly - tak to vypadá. Paní Dr na to nic neřekla,ale to je asi u průjmu normální. JInak pije docela dost,když byla zdravá,tak pila opravdu hodně,těd pije při průjmu míň,ale přece. Poraďte prosím,co dělat a jak jí ulevit od bolesti (dáváme černý čaj) a co dávat,nebo nedávat aby už se jí ten průjem aspoň trošku zlepšil. Mám o ní strach.Každá Vaše rada mi bude cenná,tak mockrát děkuji za odpověd.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, z Vašeho popisu se nejspíše jedná o klasickou střevní chřipku (už proto, že jste ji měli všichni), ale 3 týdny už je příliš dlouho. Možné je, že si nákazu předáváte tam a zpět. Počkejte na výsledek výtěru, zda se něco neukáže. Pokud by do několika dnů (max 3) průjem nevymizel, zajděte znovu k lékařce, protože holčička by se měla kompletně vyšetřit - měla by podstoupit náběr krve, aby se zjistilo, zda se nejedná o závažnější problém. Probiotika jí jistě dávejte, klidně ještě měsíc po odeznění problémů, Hylak a Smecta by se měly podávat jen krátkodobě a chápu, že Vám to holčička moc nechce, obojí je dost odporné. A k dietě - nejdůležitější jsou tekutiny - čarný čaj jí oslaďte glukopurem - hroznovým cukrem, dávejte jí minerálku bez bublin, ze stravy piškoty, včerejší rohlík, rýži, bezmléčnou rýžovou kaši, mrkev, banán, kuřecí maso, rozmačkané brambory. Po delším průjmu může být přechodně ve střevě narušená funkce laktázy - enzymu štěpícího mléčný cukr, proto se alepsoň 14 dní vyvarujte podávání mléka. Opruzenin se bohužel nezbavíte, dokud bude mít průjem, ale snažte se jí mazat krémem na opruzeniny, který jste byla zvyklá používat, když byla miminko. Bolesti bříška bohužel k průjmu patří, zkuste jí udělat Priesnitzův obklad - vlhkou plenu, na to igelit, aby se zapařila a překrýt suchou plenou, mohlo by se jí ulevit. Pokud by bolesti byly velké a bříško napnuté, jak popisujete, určitě by měla mít Vaše holčička provedený ultrazvuk bříška. Hezký den

MUDr. Veronika Šabatová
MUDr. Veronika Šabatová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Pediatrická klinika Thomayerova nemocnice

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Jak si poradit s ječným zrnem
Články: Jak si poradit s ječným zrnem
Ječné zrno je pupínek nebo...
Hormonální antikoncepce: vedlejší účinky, o kterých se nemluví…
Kolorektální karcinom
Články: Kolorektální karcinom
Kolorektální karcinom je...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Meningokokový zánět mozkových blan
Články: Meningokokový zánět mozkových blan
Hnisavý zánět mozkových...
Bolesti hlavy
Články: Bolesti hlavy
Bolest hlavy tedy může být...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: