Dlouhodobý suchý dráždivý kašel

Váš dotaz: Již několik roků mne trápí většinou v zimním období suchý kašel, takový štěkavý a záněty hrtanu. Začíná vždy nějakou slabou virózou nebo nachlazením a potom několik měsíců trvá kašel, který mne hodně vyčerpává. Na plicním vyšetření mi bylo zjištěno astma ale jen slabá forma. Dostal jsem inhalátor Alvesco(1xvečer) dále Berotec pro případ záchvatu(ten jsem si vzal poprvé včera večer). Beru léky na tlak, které jsem právě kvůli kašli několikrát měnil a nyní beru Telmisartan Ratiop.80(1xráno) a Isoptin SR 150(1/2ráno) a tlak mám stabilizován. Večer beru Atorvastatin Actav. 10(1x) a Trittico AC 150(1x). Lékařka na plicním mi nasadila od září Rybomunil na posílení imunity ale když jsem ho bral v listopadu tak po čtvrté dávce jsem bez jakéhokoliv nachlazení začal chraptět až jsem úplně ztratil hlas na několik hodin. Kloktal a inhaloval jsem Vincentku a zvlhčoval vzduch při spaní. Postupně se přidal slabý suchý kašel - chvílemi jsem vykašlával trochu krve. Když jsem bral Rybomunil v prosinci tak už při třetí dávce se můj stav hodně zhoršil, silný chrapot, bolest v krku - léčil jsem to opět, zvlhčováním vzduchu, kloktáním a inhalacemi a volně prodejnými léky na kašel, stav se ale nelepšil tak jsem před vánočními svátky zašel ke své praktické lékařce, která mi předepsala atb. Doxybene 200 (1xdenně) stav se chvílemi zlepšoval a potom se zase zhoršoval, pořád dokola. Jeden den se cítím dobře druhý den je o to horší. Poslední tři dny mne začaly bolet uzliny na levé straně. Včera večer jsem dostal opravdu silný záchvat kašle, úplně se zatmívalo před očima, bolí mne na prsou, pod žebry a u srdce. Podobný stav se opakuje každý rok v zimně snažím se posilovat imunitu, když jsem zdráv plavu, chodím pravidelně do sauny, jezdím na kole. Nevím jestli to může souviset ale mám také potíže s krční a bederní páteří - v současné době chodím na rehabilitace. Teplotu mám kolísavou během dne se mění od 36,4 do 37 - zřejmě podle toho jak silně kašlu. Opravdu si už nevím rady, má praktická lékařka mi říká, že už neví co by mi na ten kašel napsala a lékařka na plicním mi dala pro případ silného kašle Prednison 20(1xráno ale zatím jsem ho ještě nikdy nebral - mám obavy z vedlejších účinků, kterých je plný leták a některé léky např. kodein špatně snáším. Prosím o radu jak postupovat abych se toho kašle zbavil ale hlavně jak zlepšit svou imunitu aby se to neustále neopakovalo. Zatím jediné co mi trochu pomáhá je otevřené okno a chladnější vzduch. Děkuji. Stanislav Odpověď odborníka: Omlouvám se za zpoždění odpovědi, dotaz byl ke mě přesunut. Příčin kašle může být řada a bohužel možnosti léčebného ovlivnění jsou v takovýchto případech opravdu poněkud omezené. Ve Vašem dotazu mi chybí zmínka o výsledku ORL vyšetření - to je jistě na místě, už kvůli udávanému vykašlávání krve, zvětšení uzlin a tomu, že se potíže obv. projeví chrapotem, dále je vhodné (pokud ještě neproběhlo, předpokládám ale, že ano) cílenější vyšetření zaměřené na infekční původ potíží (líčíte i lehce zvýšené teploty...) - u některých původců infekcí dýchacích cest je potřebná delší (2 týdny) léčba antibiotiky v dostatečné dávce, aby se stav zlepšil... Také nepíšete, zda byl nějaký zvl. výsledek v alergologických testech (a zda byla zjištěná nějaké porucha imunity - pokud ne a problém je alergického původu, nebo souvisí s nějakým problémem v oblasti hrtanu, léky na "zvýšení imunity" s tím mnoho nenadělají. Vhodné je ovšem očkování prot i chřipce a černému kašli.). Dobrým lékem na kašel z těch volně prodejných je např. Levopront, ale doporučuji se při zhoršení kašle nebát doporučeného kortikoidu (krátkodobé užití není spojeno s takovými riziky jako dlouhodobé, kterého se hlavně týkají informace z příbal. letáku), případně místo Prednisonu v tabletách možno vyzkoušet navýšení dávky Alvesca na až 2 vdechy 2x/den (+Berotec). Postup by měl koordinovat (a přesnější radu by Vám měl podat) ten lékař, který má veškeré informace o Vašich dalších onemocněních a o dosavadním postupu - tedy v tomto případě Váš praktik nebo plicní lékař. Doporučuji tedy v případě jakékoliv nejasnosti se obrátit hlavně na ně. Bohužel navštívil jsem svého praktického i plicního lékaře a kašel se nelepší. Od praktického lékaře jsem dostal na 5 dnů Prednison 20 1x ráno a Prothazin 1 večer, CRP menší než 8 a výtěr z krku negativní, plicní lékařka (spirometrie v normě) mi k tomu přidala inhalátor Atrovent - 3x2 vdechy po týdnu bez většího efektu. Potíže jsou v takových vlnách, chvíli se cítím dobře, potom přijde silné dráždění v krku na kašel a záchvat bolestivého suchého kašle. Jsem už z toho hodně unavený a vyčerpaný i psychicky - kašlu už třetí měsíc. Praktická lékařka mi dnes na kontrole dala ještě Xados 1x ráno a že pro mne už více udělat nemůže. Cítím takový tlak u hrtanu a po záchvatu kašle bolest na prsou a pod žebry. Na vyšetření na URL jsem nebyl, lékař by mne tam asi poslal kdyby to bylo nutné - už si připadám jako simulant. Pracuji už více jak 30 roků jako brusič drahých kamenů ale při práci používám vodní chlazení a respirátory a rtg. plic jsem měl vždy v pořádku. Na alergologických testech jsem nebyl - jen na přístroji kde jsem vdechoval různé látky a kde mi sdělili "jste astmatik, alergik" a nic víc.Už si nevím rady, každý rok se to opakuje i po slabé viróze - dlouhodobý suchý dráždivý kašel.

Odpověď odborníka:

Opět se omlouvám za zpožděnou odpověď, dotaz byl ke mě až nyní přesunut od kolegů. Děkuji za doplnění informací, z přiloženého nálezu vyplývá, že Vaše potíže je, přinejmenším zčásti, možné přisuzovat diagnóze asthmatu. I tak bych ale (i když mě mrzí, že místo nabídnutí nějakého řešení Vás v odpovědích spíš odkazuji na další vyšetření) považoval za rozumné doplnit názor ORL lékaře (důvod, proč toto zdůrazňuji je uveden v minulé odpovědi a je jím i samotná doba trvání kašle a nedostatečný efekt antiasthmatik...) a také, vzhledem k doplněné informaci o Vaší profesi, by se k věci měl vyjádřit Váš pracovní ("závodní") lékař - určitá souvislost zde být může, i přes dodržení veškerých řádných preventivních opatření v práci. Domluvte se tedy prosím s Vašimi lékaři na doporučení k ORL vyšetření (nebo si nechte vysvětlit, proč podle nich není potřebné, tedy na základě čeho si jsou jisti, že potíže nesouvisejí s problémem v oblasti hrtanu...).

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x