Dlouuhodobá fissura

Dobrý den, je mi 22 let a na konci září a října 2010 se u mě objevila trhlinka v anu (pár dní slabá bolest břicha, častá stolice 3-4x denně, potom po prvním náznaku krve po stolici jsem šel k lékaři, poslal mě hned na chir. ambulanci). Asi po měsíci a půl (na tu dobu předepsány čípky spofax a duphalac na zklidnění) jsem absolvoval velmi bolestivou rektoskopii a irigoskopii (závěr byl podle očekávání - fissura, irigoskopie v pořádku až na nevybarvené slepé střevo - nijak se neprojevuje, takže možný počínající zánět se prý bude řešit až po vyléčení fissury). Za tuto dobu se onemocnení zhoršilo - krev nebyla jen po stolici, ale v malé míře (pár kapek za den) stále. Byla naplánována divulze (ve spinální anest.) + sfinkterotomie, provedena na začátku ledna (odloženo kvůli angíně a svátkům). Při zákroku ale zjistil doktor, že rozsah trhliny je jeho slovy obrovský a od sfinkterotomie upustil (doktor si zřejmě myslí, že jsem si to zranění způsobil sám i se mě na to ptal, ale žádné předměty, prsty nebo co měl na mysli, jsem si do konečníku nedával, ani nejedl). Po zákroku bylo poměrně silné krvácení, které naštěstí ustoupilo asi po 12 hodinách. Ještě v nemocnici mi předepsali entizol, který jsem poté užíval ještě asi 14 dní a následně čípky dělané na předpis. Bohužel původní onemocnění se zlepšilo jen minimálně (krev neteče po každé stolici, ale stále dost často), stále chodím často na WC a koncem února se objevil absces v okolí anu (řešeno chirurgicky), který se dosud nezhojil a objevili se asi 3 výrustky (polypy) v okolí anu. V plánu mají doktoři z chir. ještě další rektoskopii, elastickou ligaturu a pravděpodobně další divulze, ale to všechno až se zlepší ten absces. Často mám teď silnější bolesti břicha před vyprázdněním (nejvíce ráno), stále častá stolice, pocit slabosti (někdy až "na omdlení", až do divulze jsem bez problémů pracoval manuálně ve 12 hodinových směnách ve stoje, teď mě vyčerpá i normální cesta na nákup), často slabé teploty (37-37,5), hubnutí - měřím zhruba 185 cm a vážím lehce nad 63 kg (koncem roku 2010 to bylo 74 kg) a nechuť k jídlu, v součastnosti neužívám žádné léky, pouze občas duphalac na lepší stolici. Asi 2x se mi stalo, že se to zlepšilo, ustoupilo i krvácení a ona častá stolice a bolesti, takže jsem přemýšlel o návratu do práce, ale vždy se to nejdéle do týdne vrátilo. Chtěl bych Vás tedy požádat, zda není nějaká jiná možnost, případně doplňující léčba, jak řešit toto onemocnění, než se stále dokola podrobovat ruzným chir. zákrokům, které zatím přinesli jen další komplikace a zároveň bych se Vás chtěl zeptat, jaká je vhodná strava pri tomto onemocnění, abych se dostal alespoň částečně na původní váhu (zatím jsem na radu lékaře nahradil pečivo celozrnným, začal jsem jíst různé musli s velkým obsahem vlákniny, vyhýbám se silně kořeněným jídlům a hlídám si pitný režim). Vím že je to obsáhlý dotaz, ale prosím touto cestou o radu a doporučení, protože představa dalších let na WC s řadou velmi bolestivých zákroků a vyšetření je hrozná (i obyčejné vyšetření prstem je silně bolestivé). Díky předem za jakokoli odpověď.

Odpověď odborníka:

Je dobře, že jste v péčí lékařů,chirurgů, s trpělivostí se dopracujete dobrého výsledku. T.č. je nezbytné se stolice neobávat, někdy pacienti stolici zdržují, aby se vyhnuli bolesti, ale o to je vyprazdňování horší. Při prvním nutkání na stolici jít na WC. Pečovat o stravu, aby byla stolice vláčná, hojně zeleniny, zbytkové stravy a především naprosto dostatek tekutin. Patrně kromě divulze bude třeba provést výkon přímo na řitní trhlince. Součástí je samozřejmě precisní hygiena, sedací koupel nebo ostřik po každé stolici a mastička do vystupu konečníku, řiti.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Salmonelóza stále aktuální (1. díl)
Články: Salmonelóza stále aktuální (1. díl)
Salmonelóza je akutní...
S osteoporózou se vypravte do lázní
Články: S osteoporózou se vypravte do lázní
Měsíc dovolené v lázních by...
Žloutenka v rodině – všichni do karantény?
Články: Žloutenka v rodině – všichni do karantény?
Bílé stěny, postele, pláště...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: