Dolichosigmoideum

Dobrý den pane doktore,jsem po 6 laparoskopických operacích za poslední rok a půl.Všechny operace byly gynekologické.Poslední v březnu.Asi půl roku mám velké problémy se zažíváním a hlavně se střídající se zácpou a průjmem,po březnové operaci při,které mi byl odstraněn nezhoubný nádor ovaria,přirostlý k rektosigmoideu se potíže ještě zhoršily.Byla jsem hospitalizována pro subileus a podezření na srůsty.Konzervativně zklidněno.Byla jsem na CT koloskopii před 3 týdny a výsledkem je jen dolichosigmoideum,výrazný meteorismus tračníku-colon trans a descendes.Bolesti břicha v levém podbříšku i nadbříšku trvají stále,bez projímadel se neobejdu.Jsem neustále nafouklá.Prosím dá se s tím něco dělat?Moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Zřejmě máte prodloužené tlusté střevo, které může vyvolat stavy nafouknutí, meteorismu, se zpomalenou pasáží. K tomu po operacích gynekologických se mohou objevit i adhese, srůsty, které mohou vyvolat někdy větší nebo menší ohnutí kličky, která potom tvoří zpomalení pasáže, tentokráte na tenkém střevě. Srůsty se nekdy řeší operačně, ale s operací se nespěchá, pobřišnice má i tak někdy snahu tvořit srůsty další. Měla byste se poradit s lékařem v gastroeneterologické ambulanci, je při každé nemocnici nebo dokonce i oddělení, poradit se nad dietou, která by měla být zbytková, ale nikoliv způsoboivat nadmutí. Jídlo spíše méně a častěji. Jinak dle stavu by gastroenterolog mohl být pro vás radou a vyšetřením přínosem.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: