Dotaz

Dobrý den pane doktore v únoru mě blokaci páteře musela mě odvést záchranka tam mi dali kapačky a sanitou domů , včera jsem byla u svého neurologa který mi zdělil že výsledky nejsou dobré páteř má deformaci celého těla a nález recidiva akutního lumbaga nasadil mi léky s tím že mám cvičit kdyby se to zhoršilo ihned přijet na kapačky či injekce mě spíše zajímá jestli s tím můžu skončit na vozíku nebo nějaké ochrnutí jestli hrozí ještě tam říkal že je něco požkozené a říkal že stav je vážný celkově a musím být opatrná děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den Dagmar Bolesti zad a páteře mají více příčin. Nejběžnější jsou tzv funkční změny. Vznik blokád mezi obratli na jejich kloubních ploškách, v kombinace se svalovými stahy v okolí, vznikem i bolesti, která dále šíří a z páteře jakoby vyzařuje. Tyto změny se navíc tzv postupně i řetězí podél páteře, např původně z krční oblasti až na některou část pánve a dolní končetiny. RTG a i citlivější zobrazovací metody toto přímo neukáží. Je nutné vyšetření páteře a pohybového aparátu tzv technikami manuální ev myoskeletární medicíny, kterou někteří lékaři hl v oborech RHB, neurologie a ortopedie také provádějí. Léčba spočívá v manuálním odstranění blokád a nácviku vhodného cvičení a rhb. Necílené rehabilitace a fyzikální metody mají většinou malý efekt. Je nutné opravit napětí svalů- nejprve uvolnit ty stažené, potom posílit ty ochablé, jinak se potíže mohou vracet. Tj tyto příčiny nejsou nebezpečné , nevedeou např k riziku ochrnutí. Postup k odstranění potíží je výše uvedený a bez vhodného cvičení se potíže mohou vracet. V akutní fázi je třeba klid a analgetické léky. Bolesti zad a vyzařování podél nerovových kořenů mají někdy příčiny ve výhřezech meziobratlových plotének ev degenerativních změnách páteře, které vedou k utlačení nervové struktury- kořene, ev míchy. Je potřebné detailní neurologické vyšetření a doplnění a zhodnocení dalších vyšetření- zobrazovací metody páteře, kde jsou změny na ploténkách vidět- MR, CT. Někdy je potřeba, ale po bedlivém došetření, provést i operaci- odstranění části vyhřezlé ploténky. Tyto poruchy se ale někdy kombinují i s uvedenými funkčními poruchami a je na to nutné dávat pozor i při indikování operační léčby, protože nález na CT ev MR nemusí být zdrojem vyšetřovaných potíží. Aby bylo riziko ochrnutí musela by se jednat o obzvláště velký výhřez, který utlačuje více nervových kořenů ev míchu. Z uvedeného nepředpokládám, že by takový stav byl u Vás nyní diagnostikován. Zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x