Dušnost, stres

Dobrý den, můj problém je trochu rozsáhlejší a nevím přesně, kam ho zařadit. Od mala trpím pravděpodobně panickými úzkostmi, v podobě špatného nadechnutí, pocitu udušení a následnému bušení srdce atd. Vždycky jsem to nějak přešla, objevilo se to jednou za čas a hned to odeznělo. Maminka mi mi říkala, že už jako dvouletá jsem z ničeho nic omdlela a zase vstala. Teď k podzimu se mi to ale začalo stávat častěji, je to dost nepříjemné, navíc mám pocit, že už nemohu normálně dýchat, jakoby se pořádně nadechnout a jsem z toho dost unavená. často mě bolí hlava a ráno se mi dost motá.Podepsalo se to i na mé psychice, začaly se mi klepat ruce, ráno vstávám celá unavená, tělo mi neslouží tak jak by mělo. Byla jsem na vyšetření srdce i plic, krev mám také v pořádku. Myslíte, že by to mohlo být jen psychické nebo mám podstoupit ještě nějaké vyšetření? Na zklidnění jsem si koupila Allegru comfort, ale beru ji krátce, takže zatím žádný výsledek. Spím dobře. K psychiatrovi jsem se již objednala, ale je tam delší čekací lhůta. Předem moc děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den Zuzko, Vaše obtíže -i ty fyziologické - jsou pravděpodobně opravdu jen psychické a zesilují se věkem, protože je neřešíte (Vaše úzkostné Já "volá" po pomoci somatickými projevy) . To, co popisujete, jsou časté příznaky hluboké vnitřní úzkostnosti, která je silná a přichází nečekaně, v různých intervalech a intenzitě. Tato úzkostnost je často podmíněná jak dědičně, tak okolnostmi spojenými s obdobím nitroděložního vývoje, průběhem porodu a raným vývojem primárně do 2 let. Proto je těžké pochopit a porozumět principům jejího vzniku, neboť jsou uložené hluboko v historii Vaší osobnosti a nejsou tedy přístupné racionálnímu náhledu. Je moc dobře, že jste se objednala na psychiatrické vyšetření, nutná je ale zejména intenzivní psychoterapie, která využívá kombinaci jek vědomého pochopení a nácviku (zvládání akutního panického stavu), tak naplnění raných pocitů nejistoty a nedůvěry formou hlubinných imaginativních a bodyterapeutických přístupů (v terapii je nutné "se ponořit" do minulosti a tam podpořit a posílit vaše malé a nejisté Já, dodat nu odvahu). Proto doporučuji s Vašimi obtížemi pracovat především na psychické, duševní rovině. Najděte si psychologa -psychoterapeuta a v kombinaci s medikací doporučenou psychiatrem se Vám časem podaří Vaše obtíže výrazně zmírnit a budete se cítit lépe.

Mgr. Diana Valečková
Mgr. Diana Valečková

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Privátní psychologická a terapeutická praxe

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x