Dvojité vidění a kmitání v oku

Dobrý den pane doktore. Strašně ráda bych se s vámi poradila o mém dvojím vidění, jsem z toho už zoufalá a nevím si rady. Již před Vcánoci jsem občas viděla směrem doleva dvojitý obraz občasně, vždy to šlo rozkoukat. Byla jsem na očním , ale bez úspěchu , nic nenašli , vše je v pořádku. Byla jsem poslaná na neurologii , kde mě poslali na eeg vyšetření, přičemž mi diody dali na dlaň ruky, čekala bych je spíš na hlavě u učí... Výsledek byl v pořádku. Byla jsem proto poslaná i na Magn. resonanci, ta je také v pořádku ... Nevím si rady , problém stále přetrvává . Při pohledu doleva se mi obraz zdvojí a pokud to nerozmrkám začne mi pravé oko i kmitat... Má nato vliv i únava, čím jsem unavenější tím se mi to špatně rzkoukává... Jsou dny kdy je to lepší a kdy je to horší a častější ... Pomáhá mi si také naklánět hlavu doleva ..... Špatně se mi i rozeznávají obličeje na ulici co jdou proti mě nalevo . V létě mi obvodní lékařka brala krev a i štítnou žlázu jsem tehdá měla v pořádku .Večer je to vždy lepší až na koukání na televizi, to pociťuji tlak v pravém oku , nesmím se dívat ani lehce doleva , hned se mi to dvojí ... Problém je i jízda v autě , to je šíleně nepříjemné a to jsem jen jako spolujezdec. Mohla bych Vás prosím Vás poprosit o radu popř. jak se toho zbavit ? Moc Vám děkuji a přeji příjemný den . S pozdravem Jana H.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, je třeba zčít znovu a to na očním...verifikovat diplopii (nejlépe na Hessově štítě) a určit postižené oko a konkrétní sval. Pravděpodobná je porucha funkce okohybného svalu, která může být v podstatě trojího původu - porucha centrální nervové soustavy, porucha svalu, porucha mediátoru přenášející signál). případně pak opakovat vyšetření na neurologii (myastenie, skleróza multiplex, a další). Pokud jste diabetička, tak i to může být příčinou. Ještě mě napadá dekompenzovaná heteroforie (manifestace skrytého šilhání), ale to je vysoce nepravděpodobné. Řešení je možné navrhnout až podle příčiny či alespoň znalosti lokalizace postižení svalu.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
  • Bolest oci a hlavy Uz 4 dny, kdyz se ocima (ne hlavou) podivam nahoru a do...
  • Zelená rýma Jen se vás chci zeptat co může znamenat když mám jako trochu...
  • Bolest jater Už asi měsíc mě bolí a píchá pod pravým žebrem. Před rokem jsem...
  • Bolest lytek Je mi 20 a chtěla jsem se zeptat uz dlouho (asi měsíc) me bolí...
  • Bílkovina v moči Dceři bylo zjištěno při opakovaném měření moče, že má...
 
Kam dál
 
 
 Alergie na slunce – solární kopřivka
Články: Alergie na slunce – solární kopřivka
Nejstarší popis solární...
Nezaměňujte anxiolytika s antidepresivy
Články: Nezaměňujte anxiolytika s antidepresivy
Anxiolytika a antidepresiva...
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: