Dvojité vidění,anizokorie

Měla bych dotaz.v listopadu jsem měla z ničeho nic horečku jeden den, kolem 38st,bez jinych příznaků, pak týden nic, jen lehká unava.Po týdnu to začalo opět, horečka 38,5, a přidalo se dvojité vidění.Začalo v noci, a v poloze vleže, nebo na boku.Když jsem si sedla, tak se obraz pomalu dával dohromady a viděla jsem normálně.Dipplopie trvala 4 dny.Pak odezněla, horečka v obou případech pouze 1 den.Celkově jsem asi dva měsíce byla slaba, nedříve jsem si připadala jako opila s tím dvojitým viděním, to pak pomalu odeznívalo a byla jsem jen hodně unavená a bolely mě strašně stehenní svaly.A trošku i kyčelní klouby.To trvalo asi dva měsíce, ta bolest nohou je občas doted, ale je to mnohem lepší.Absolvovala jsem magnetickou rezonanci mozku akrční páteře-negativní vysledek.Před rokem oční vyš.OCT-negativní.V roce 2005 jsem prodelala zánět sítnice, přelečila jsem ho a vznikla mi po něm jizva.příčina nejspíš autoimunitní.Doodnes na něj špatně vidím.Nechala jsem si odebrat dvakrat zasebou krev na boreliozu-negativní.Jenou jsem prodělala velkou migrenu s aurou, vloni před rokem.-bez léčby.už se neopakovala.Ještě občas zaznamenávám každou zorničku jinak velkou, a právě to oko, kde mám zanět, tam býva občas zornička větší.ChCi se zeptat, jaka příčina mých obtíží by mohla byt, jaka příčina anizokorie by mohla být, a té mé "virozy" s dvojitým viděním, případně co bych měla ještě dál absolvovat za vyšetření, nebo jestli je magnetická rezonance dostačující.Děkuji.

Odpověď odborníka:

Domnívám se ,že anisokorie bude způsobena stavem po zánětu v minulosti.
Stran dvojitého vidění - magnetickou rezonanci máte v pořádku, event. nádoru mozku apod tedy není třeba se obávat. Otázkou je, jak dvojité vidění vypadalo, zda bylo při pohledu i při zakrytí jednoho oka, pak by byla příčina oční, nebo pouze tehdy, když jste se dívala oběma očima, pak by se mělo jednat o poruchu očních nervů nebo svalů vně oka, nebo mozku, záleží také na tom, jak jsou obrazy k sobě postaveny apod. Byla okohybná porucha nějak zdokumentována lékařem ? Pokud ne, při event. opakování potíží je třeba navštívit lékaře v době, kdy dvojité vidění je, posouzení a diagnostika je pak přesnější. Pokud nemáte žádné další potíže, tak asi zvolte vyčkávací taktiku. Pokud by se objevovalo dvojité vidění, byla třeba i svalová slabost, často večer, či ve vazbě na námahu, je třeba ještě možná zvažovat myastenii.

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: