Dvojite videni, tlak za ocima

Dobry den, jiz nekolik let mne obcas popada divny pocit tlaku za ocima. Po te, co mi byla kompenzovana hypotyreoza (pred 4 lety), mi prislo, ze frekvence techto stavu klesla. Posledni dobou se mi ale casto stava, ze vidim dvojite - vidim stin toho, co mam videt jeste jednou - nahore. A to nejen kdyz se divam obema ocima najednou, ale i kdyz se divam kazdym okem zvlast. Toto dvojite videni je casto provazeno takovym zacinajicim tlakem za ocima. Problemy zacaly pri mem poslednim pobytu v Cechach, tak nevim, jestli nemohou souviset s dlouhym letem, popr jestli nemohou souviset s mym stavem bezmoci (tato bezmoc je vyvolana jednanim me ceske zubarky), ktery ve mne ten pobyt vyvolal . Diky tomoto dvojitemu videni je pro mne velmi obtizne cteni na monitoru, takze se mi s mou bezmoci i obtizne pracuje, protoze nejsem schopna dohledat informace, co bych mela delat. Moc vas prosim, vzhledem k memu momentalnimu (dlouhodobemu) pobytu v zahranici, jestli byste mi mohli doporucit neco jineho nez navstevu ocare nebo neurologa - potrebovala bych radu, co konkretne by bylo potreba vysetrit, popr jaka onemocneni vyloucit. Zadneho ocare ani neurologa tady neznam. Ocar jako v CR tady neni bezny - u vetsiny optik funguje jen lekar optometrista. Vse musim resit pres sveho praktika a bojim se, ze pokud nebudu mit dostatecne informace predem (tedy se budu moci pripravit), tak se s nim pres jazykovou barieru nedomluvim.

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Zdeňko, dvojité vidění při pohledu jedním okem není běžné a nejčastěji se vyskytuje u šedého zákalu, a pak ojediněle u intoxikací (třeba i předávkováním léku na hypotyreozu) a neurologických problémech. Při pohledu oběma očima je to jiná...nejčastěji na občasnou diplopii fungují prizmatické brýle (korigují skryté šilhání - ve Vašem případě by se jednalo kdyžtak o vertikální úchylku)...co se týče zmíněných očních diagnóz, tak by je měl být optometrista schopen diagnostikovat (dokáží i erudovaný optometristé v ČR, ale předpokládám, že žijete v UK a tam jsou jejich kompetence a schopnosti ještě daleko širší). Co se týče pocitu bezmoci, tak s hypotyreózou se pojí i depresivní stavy a tak by bylo vhodné zvážit i toto. Když bude vše uvedené OK, včetně hladin hormonů štítné žlázy, tak bude nezbytné navštívit specialisty, ať už u nás či v zahraničí.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: