Empyém žlučníku

Mam dotaz ohledne me babicky,ktera bohuzel zemrela ale mam nejake otazky na ktere mi doktori neodpovedeli,vse shrnuli do jedne vety.Babicky byla pred rokem objednana k planovanemu vykonu biopsie z ledviny - byl tam utvar ktery se pozdeji ukazal jako benigni ale nejak se to zkomplikovalo a lekari museli tu ledvinu odebrat.Pote byla na ARO - vse bez komplikaci a pote propustena a po tydnu doma babicka zase litala jako mlada :) No a o rok pozdeji byla prevezena do nemocnice s bolestmi bricha. CT,SONO, nabery - leukocytoza CRP 210 a zaver byl mnohocetna chocyslolithiasa.Infuse,vitaminy mineraly,antibiotika.Po 14 dnech CRP mirne zvysene ale celkove pry v poradku proto odeslana k rehabilitaci do LDN. Po 2 dnech v LDN zvraceni, opet sono a nabery (opet leukocytoza, CRP 170). Infuse, antibiotika Duomox a dieta. Po dalsich dvou dnech: Nahle akutni respl. Insuf., cyanosa, dusnost, opocena, TK 90/60, P 140/min, dychani sklipkove, bvf, volana RZP. Zaver: akutni resp. Insuf. Se sokovym stavem a nasledne srdecni zastavou, pri prijezdu rzp resuscitace. Leceny zanet zlucovych cest pri cholelithioase, stav po aplikaci Ampilicinu 1g do 100ml FR 30. Pitevni nalez - pacientka zemrela na sepsi pri empyemu zlucniku. Muzete mi to celkove uvedene lekarske nalezy nejak laicky vysvetlit? Proc se to stalo kdyz byli podavany antibiotika? A jeste se chci zeptat kdyz u babicky zacala dusnost atd jak je popsano byla pri vedomi? Citila nejakou bolest nebo tak neco a nebo byla od zacatku v bezvedomi? Predem dekuji za odpoved a omlouvam se za tak dlouhy dotaz - mela jsem ji rada a vysvetleni abych to jako laik pochopila mi nikdo nedal. Dekuji a pekny den.

Odpověď odborníka:

Vaše babička měla dle toho, co píšete, mnoho žlučových kamenů, přičemž došlo k infekci žlučníku (což se může stát, pověstný tím zejména dříve byl např. tyfus, kdy příslušné bakterie, Salmonely typhi, přežívaly ve žlučníku, a mohly vést ke vzplanutí infekce). Infekce byla léčena antibiotiky a dle popisu došlo ke zlepšení, až takovému, že byla babička přeložena k doléčení a rekonvalescenci na oddělení následné péče. Pak došlo k náhlému zhoršení stavu s dechovou nedostatečností, dušností, poklesem tlaku a nástupem selhávání krevního oběhu (zmíněný "šok", myslí se tím oběhový šok) s následnou srdeční zástavou. Zda byla babička při vědomí a do kdy, to z napsaného nelze jasně vyčíst, ale jistě nepociťovala dušnost a nevolnost nijak dlouho, možná pár minut, podle toho, že se stav rozvinul náhle a rychle se měnil. Pitevní nález odpovídá tomu, že byla infekce ve žlučníku a že se bohužel nepodařilo ji zcela eliminovat - antibiotika nejsou všemocná a zejména u starších osob (píšete ročník narození 1926, tj.babičce bylo 90 let?), kdy již organismus nemá takové rezervy na zvládání různých poškození, infekcí atd., nemusí být již léčba dostatečně účinná nebo po přechodném zlepšení (i velmi výrazném) může dojít ke vzplanutí infekce, která může být i velmi závažná až smrtící, a to přes veškerou poskytnutou léčbu a péči, protože léčba a péče jsou stále jen jednou složkou léčení, vždy musí mít i organismus dostatečné své vlastní síly, aby se uzdravil.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: