Endokarditida?

Vážený pane doktore, zkusím stručně uvést fakta, ať z toho není slohovka :) Jsem asi 4 roky po plastice mitrální chlopně. Mám prevenci infekční endokarditidy. Nedávno jsem byl na zákroku v dutině ústní v lokální anestezii. Jednalo se o řez pod jazykem do kanálku (vývodu) slinné žlázy. Bylo mi řečeno, že se jedná pouze o měkkou tkáň a že se není čeho bát co se týká rizika endokarditidy. Dostal jsem ATB na myslím 5-7 dní, které jsem začal brát myslím den před zákrokem. Těsně před zákrokem samotným jsem pak už žádné další nedostal. Zákrok byl ve středu. V pátek potom druhý. V sobotu jsem měl teplotu. ATB jsem dobral v neděli. V pondělí a v úterý vždy samo od sebe po ránu, během pěti minut po probuzení mě začalo silně pálit v místě zákroku v puse. (zánětlivá reakce?) Ale vážně pálit. Jako když si dáte ruku nad oheň. Po cca 15ti minutách to odeznělo. Bez teplot. Ještě v úterý došlo trošku ke zhojení a mohl jsem konečně začít polykat, pít a jíst. Týden jsem nejedl. Mám jen 60kg a spadl jsem na 53kg. Ještě v úterý jsem šel na zahrádku na malé pivo na sluníčko konečně. Ani jsem ho nedopil, "nejelo mi". Po 20ti krocích, když jsem odcházel mě chytlo u srdce, že jsem málem spadl. Popsal bych to asi jako, když si natáhnete sval při cvičení. Opatrně jsem vyšel po schodech do bytu a zbytek dne jen oddychoval. Každým dnem mi bylo lépe, ale opravdu trvalo týden, než jsem to přestal cítit. Při hlubším nádechu, při předklonu atp. jsem cítil na srdci v menší míře, to co píši. Opravdu pocit, jako když máte bolavý sval po cvičení. Začal jsem po čtvrtečkách znovu brát betablokátor, který už jsem asi rok nebral. Myslím, že pomohl. Dal jsem si klidový režim a soustředil se na přibrání. Mám teď 58 kg, cítim se lépe. V postatě už jsem zas OK, ale od toho srdce se od té doby ještě necítím. Včera jsem měl asi po 10ti dnech pivo a potom mě to zas bolelo. Už jsem zkoušel i trošku běhat, abych se dostal pomalu do formy a výraznější obtíže nebyly. Myslíte, že to nic není? Že jen po týdnu, kdy jsem nejedl a zhubl se mě ta zátěž organizmu, ten stav jednoduše odrazil na srdci a postupně to bude lepší? Já v to věřím i když by bylo "hustý", že mě pár olů piva toto udělá. Před tím jsem ho pil naprosto normálně. Ale pro jistotu se chci zeptat, zda jsem neprodělal nějakou příhodku malou nebo by to nemohlo mít souvislost s tou endokardiditidou. Ta by měla asi ráznější průběh, že? Na kontrolu se srdcem jdu az koncem července, mám si zajistit dřívější? Případně nějaké odběry. Děkuji za názor. Pěkný den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, myslím si, že Vaše potíže nebudou od endokarditidy. Pravděpodobně budou způsobeny snížením hmotnosti a rekonvalescencí. Bude dobré se vyvarovat pití piva. Nyní bych asi 14 dní ještě počkal, pokud budou potíže i nadále přetrvávat, bude vhodné vyšetření u kardiologa.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: