Epilepsie ?

Chtěl bych vás poprosit o názor na závěr vyšetření který byl proveden mé 2,5 leté dceři. Na procházce upadla a bouchla se do hlavy, zřejmně k vzhledem k povaze pádu na zem po pádu na několik sekund omdlela. Na následném vyšetření v nemocnici bylo provedeno EEG s tím závěrem že se jedná o epilepsii a byly ji nasazeny léky. Do onoho pádu nikdo z rodiny nepozoroval žádné náznaky epileptického záchvatu. Je možné aby atipický nález na EEG nemusel u takto malého dítěte vždy znamenat epilepsii ? Nemůže být abnormalita na EEG spojena se zatím s nevyzrálím a tedy se stále ještě vyvýjejícím se mozkem dítěte ? Je opravdu nutná medikace pokud dítě nemá příznaky epilepsie ? Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Zdravím Vás Michale, podle toho jak to popisujete by se skutečně mohlo nějaký čas vyčkat jestli se nějaké záchvaty objeví či nikoliv a medikaci zatím nedávat... i když i ten pád mohl být již vyvolán nějakým typem epi záchvatu a lékaři mají s eeg jistě nějaké zkušenosti, ze kterých riziko záchvatů vyčtou vcelku spolehlivě, každopádně je to vždy na domluvě s lékaři, nevím zdali je vaše dcera jinak zcela zdráva a nemá třeba nějakou již vrozenou dispozici či poruchu, která by mohla riziko záchvatů způsobovat atd., takže je to třeba probrat s lékaři a domluvit se na nějakém postupu, zkusit to bez léků by si myslím šlo a čas by ukázal jak to je... díky, pěkný den

MUDr. David Folprecht
MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: