Epilepsie a tiky

Dobrý den, můj 8-letý syn má zhruba 2 měsíce tiky. Nejdříve začal mrkat, poté špulil nos a pusu, teď dává oči v sloup a cuká mu oko s horní částí tváře. Má to po celý den a nejvíce se to objevuje u televize, polevuje to u nějaké činnosti. Byli jsme na EEG a prý se ukázaly nějaké ostré vlny. Lékař nám po tel. sdělil, že to může být epilepsie a je třeba nasadit léky. Chtěla bych se zeptat, jestli by tiky (mrkání a jeho neklid) mohly nějak ovlivnit zakreslení EEG a zda se hned nasazují léky, protože syn dosud žádný záchvat neměl. Přišli jsme k lékaři řešit tiky a odcházíme s epilepsií. To je pro nás velký šok. Můžete mi poradit? Lenka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, tik nemusí být jen izolované opakované dělání pohybů, může se jím projevovat totiž i speciální druh epilepsie, proto jste byli, zcela správně, se synem na EEG vyšetření. Proto se, prosím, nebraňte užívání léků pro syna, pokud zaberou, projevy epilepsie se zmírní a po čase mohou i vymizet. Tiky tedy nezkreslují epilepsii, ale mohou být jejím projevem, i když takový ten "klasický" záchvat epilepsie chybí. Epilepsie je mnoho druhů, informace byste mohla najít zde: http://www.ulekare.cz/Vyhledavani-u-lekare?search=epilepsie&action=search&module=&from=00&where= nebo zde: http://zena-in.cz/clanek/neprehlednete-detskou-epilepsii/kategorie/deti . Kompletní info o epilepsii zde: www.epilepsie.cz, o dětské zde: http://www.epilepsie.cz/verejna/dotaz.php?id=2017&rubrika=25&search= . Hezký den. a bude líp!

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: