Epilepsie u doposud zdravého

Dobrý den, můj otec, 46 let, doposud bez jakýchkoliv problémů dostal nejprve třes rukou, který sám pozoroval. V zaměstnání má již několik let vlekoucí se významný stres finančního základu. Ze své povahy je výbušný, na vše reaguje impulzivně a s velkým rázem. Týden po pozorování třesu byl na návštěvě na které opět reagoval impulzivně, cestou domů na ulici upadl do bezvědomí, třásl se, údajně měl pěnu úst a byly přítomny záškuby horních končetin, nepomočil se. Poté odvezen do nemocnice, nyní v procesu vyšetřování. Otec si o víkendu dá víno, tvrdý alkohol příliš nepije. Zajímalo by mě, jak byste jako lékař situaci vyhodnotil, zda je pravděpodobné, že se jednalo o epileptickou ataku a zda mohl být spouštěčem dlouhodobý stres a výbušná povaha. Dle Vašeho názoru měl by takový pacient od nynějška medikovat antiepileptika případně nějaké psychofarmakum? Děkuji Vám.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud byl stav bezvědomí vyhodnocen jako epileptický záchvat ( podle Vašeho popisu to tak asi vypadá ) není v přímé příčinné souvislosti se stresem či výbušnou povahou, ale třeba vyčerpání jistě může epileptický záchvat provokovat, ovšem v disponovaném terénu. Jistě bylo provedeno zobrazovací vyšetření mozku k vyloučení možného nádoru, krvácení či jiného ložiskového postižení mozku a EEG. Antiepileptická medikace po isolovaném záchvatu se nasazuje většinou pouze při patologickém nálezu na EEG nebo patologickém nálezu na zobrazovacích vyšetřeních mozku.

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Sportujete? Měli byste znát svoji ideální tepovou frekvenci
Články: Sportujete? Měli byste znát svoji ideální tepovou frekvenci
Většina lidí provozujících...
Bronchialní astma
Články: Bronchialní astma
Bronchiální, neboli...
Transplantace dásně v zubařském křesle
Články: Transplantace dásně v zubařském křesle
Existuje několik zákroků...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: