Erytrocyty a leukocyty v moči

dobrý den. před cca 2 měsíci jsem byla hospitalizována s tonsilitidou, faryngitidou a horečkami 39,6. zároveň jsem měla červenohnědou moč (byla tropická vedra, vypila jsem cca 3 litry vody). byl mi nasazen Cefuroxim nitrožilně. vysoké horečky přetrvávaly, dostávala jsem injekce Novalginu. když byly horečky i 4.den, nasadili mi Gentamicin také nitrožilně. horečky ustoupily, pak jsem ještě párkrát měla zvýšenou teplotu, max.však 37,4. Z testů mi zjistili, že mám vysoký kreatinin (při příjmu 85, poté až 155). cefuroxim mi dávali 2x denně po dobu 14 dní, gentamicin 1x denně po dobu 6 dnů. poslali mne na nefrologii, kde okamžitě doporučili vysazení gentamicinu kvůli jeho toxicitě na ledviny. na ultrazvuku žádný nález nebyl. po propuštění jsem byla ještě na echu srdce s normálním nálezem a na kontrole na nefrologii, kreatinin klesal, ale ze vzorku sbírané moči mi zjistili krev v moči, bílkovinu, hlen, kvasinky. lékařka mne doporučila vyšetření na urologii a gynekologii, pokud by tam byl nález negativní, zvažuje biopsii ledvin. opět jsem byla na ultrazvuku, tentokrát s plným močovým měchýřem, kde mi lékař řekl, že mám místy ztluštělou stěnu moč.měchýře, že by to mohl být chronický zánět (v pubertě jsem trpívala na záněty, občas řezání při močení a viditelnou krev v moči, ale vždy pomohl urologický čaj). na gynekologii mi řekli, že jsem v pořádku, ale že mám nestandardní prostředí v pochvě a společně s lékařem z urologie mi nasadili Cotrimoxazol. po dobrání ATB jsem dala vzorek moči na sediment a kultivaci. kultivace vyšla negativní, ale leukocyty a erytrocyty přetrvávají. (leukocyty dříve byla záplava, teď už jen mírně). bolesti v oblasti ledvin jsem po celou dobu nezaznamenala, lékař na gynekologii ještě uvažoval o endometrióze, neboť mne pobolívá v podbřišku, i po pohlavním styku. navíc mi začaly hodně padat vlasy. může to všechno být důsledek léčby ATB, nebo se skutečně může jednat o nějaké vážnější onemocnění? předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, omlouvám se za zpoždění odpovědi, dotaz byl ke mě teprve dnes přesunut od kolegů. Z textu bohužel nejsou zjevné některé detaily, ale neřekl bych, že situace je "důsledkem léčby antibiotiky". U přetrvávajícího močového nálezu je potřeba vzít v úvahu i to, zda nebyla kontrola provedena příliš brzy po dobrání Cotrimoxazolu (pak by lehké změny odpovídající zánětu mohly být jen "dojezdem" stavu, nikoliv odrazem trvajícího problému, zvláště byla-li kultivace negativní). Ovšem hlavní pro další postup je myslím názor nefrologa - Váš stav může znamenat zánět ledvin s souvislosti s proběhlou infekcí horních dýchacích cest (IgA-nefropatii, postinfekční glomerulonefritidu, či jiný příbuzný problém), proto je nutné ledviny "ohlídat" a při nejasnosti podrobněji dovyšetřit (proto také nefrolog zvažoval i biopsii - pokud se ale laboratorní nálezy upraví, neměla by být nutná...). Ultrazvukový nález na močovém měchýři může být opravdu odrazem opakovaných infekčních zánětů v minulosti... Přeji Vám co nejčasnější uzdravení!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: