Ger u 3.letého dítěte

Dobrý den, mé 3.leté dceři (17kg a 105 cm) byl zjištěn po 11-ti měsících potíží ultrazvukem jasný GER. V zimě měla ASI 2x zánět dutin a velmi kašlala-dávila se hlavně vleže, nakonec přeléčeno až za dlouhý měsíc ATB ( paní doktorce se zdála stále v pořádku)! Po lehké rýmě dostala teď v srpnu opět suchý, dráždivý, dávivý kašel. Dětská dr. to stále neshledávala vážné ani po 3 týdnech a nikdy nás neposlala na žádné vyšetření, i když jsem o něj prosila! To jsem si nakonec zařídila sama. Bere 9. den Helicid. Dávení při ležení viditelně ustoupilo po 2-3 dávkách, ale ještě suše zakašle přes den i v noci, občas se ještě budí, je neklidná, hlasitěji polyká vleže. Po jak dlouhé době by měl Helicid zabrat na 100% a odstraní se i kašel? Kdyby přetrvával, nemohlo by se jednat o nějaký zánět (jícnu?) nebo už astma? Gastro poradna nás teprve čeká. 2 lékaři mi řekli, že dieta u dětí není nutná, ale raději jsem vyřadila některé potraviny. Právě nastupujeme do školky a bojím se tam té stravy (rajská, smažené filé, kynuté knedlíky), aby to neměla horší. Jak mám postupovat dál? Nechat jí tam v klidu jíst nebo raději ne? Dodržuji všechno, co se dá. Spát chodí min. 1.5-2h po jídle, zvednuté polštáře, nedráždivá, netučná strava. Přečetla jsem si o této chorobě už asi všechno, o malou se bojím, aby neměla komplikace. Podle mě se měla léčit už dávno. Co mám v případě přetrvávajícího kašle požadovat po naší lékařce? Stále na mě její chování působí, jak kdybych si vymýšlela! Omlouvám se za dlouhý dotaz, už jsem někdy opravdu zoufalá! Ještě doplním, že Ph-metrie u nás není možná, malá by se bránila! Děkuji Jana

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ke stanovení diagnózy GER je bohužel pH metrie nezbytná, podle ultrazvuku se jedná pouze o podezření, důležité je vědět, za jakých okolností a jak významný tento reflux je, podle toho se pak upravuje terapie. pH metrii děláme už kojencům, nevidím důvod, proč by toto vyšetření dcera nezvládla, dá se například provést i během jednodenní hospitalizace. Co se týče dceřiných obtíží, tam je pravděpodobné, že s refluxem souvisejí a je jistě možný i rozvoj astmatu, k tomu je však nezbytné dceru vyšetřit, optimálně u dětského alergologa. Zánět jícnu je čistě teoreticky možný také, ale ten ověříme jen endoskopicky v celkové anestezii. Stravu bych neomezovala, dodržujte zavedená opatření a pokračujte v léčbě Helicidem, pokud však obtíže přetrvávaly, obávám se, že se bez zmíněných vyšetření neobejdete.

MUDr. Petra Limrová
MUDr. Petra Limrová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Nemocnice Hořovice

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
GER u staršího dítěte | Od: Dáša | 12.5.2014 21:14
Milá Jano, máme naprosto stejný problém a naprosto
stejný postup přístupu u lékařů. Pořád se mě
dotazuují: A Vy jste lékař? Jak si tím GER můžete
být tak jistá. To mívají kojenci, ne tak staré děti.
Prosím, kdybyste se mi mohla ozvat, jak to u Vás
dopadlo a jak jste na tom teď. Nikde se nemohu
dočíst, jestli z toho dítě vyroste či je nutný zákrok.
Díky. Můj kontakt je dasa.dm@centrum.cz
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: