Klíště u 3 letého dítěte

Dobrý den, mám dotaz ohledně mého 3 - letého syna, kdy dne 05.06.2015 měl klíště, které se při vyndávání přetrhlo, místo vydesinfikováno a jeli jsme k doktorovi, který zbytek klíštěte vyndal. V noci ze dne 10.06.2015 na 11.06.2015 - zvracení a teploty 38°C. Nahlásili jsme u MUDr. Poté vše v pořádku do dne 18.06.2015 - teplota večer 38°C a dne 19.06.2015 také večer teplota 38°C. Ráno teplota klesla vždy na 37.5 °C. Do dnešního dne 09.07.2015 jinak vše v pořádku. Můj dotaz zní, zda jít na odběr krve či nějaké další vyšetření. Moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, lze provést vyšetření na virovou infekci, tzv klíštovou encefalitidu. Na boreliozu - bakteriální infekce- se u běžně dostupných testů, tedy testů hrazených pojištovnami, provádí vyšetření za 6-8 týdnů po kousnutí klíštětem. ovšem, bohužel, tyto testy zachytí jen asi polovinu nemocných. Nicméně i přesto vyšetření doporučuji. Pokud zde není jiná vysvětlitelná příčina potíží dítěte, mohlo by se jednat o boreliozu, zde je pak nutná ATB léčba 4-6týdnů, tato délka léčby je nutná, jelikož obranné mechanismy borelií jsou velmi dokonalé, a čím je léčba delší, tím se snižuje pravděpodobnost přechodu infekce do chronicity. S pozdravem Dr. Roman Špaček

MUDr. Roman Špaček
MUDr. Roman Špaček

Specializace: Lymská borelióza a chronická infekční onemocnění
Pracoviště: BCL clinic s.r.o., Luhačovice

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x