Glukózový toleranční test

Vážený pane doktore, jsem těhotná - 26. týden - a 7 let se léčím s epilepsií, záchvat byl pouzen jeden před 7 lety. Od té doby žádné problémy, EEG v pořádku, preventivně užívám Lamictal 100-0-100. Dnes jsem podstoupila glukózový toleranční test a zkolabovala jsem asi hodinu po vypití glukózového nápoje. Nápoj jsem vypila v sedm hodin ráno a od 21hodin předešlého dne jsem nejedla, jen jsem se ráno trochu napila. Dostala jsem slabost do celého těla a měla tmu před očima a pak už si nic nepamatuji, prý jsem měla mírné křeče v rukou, jinak nic. Probrala jsem se asi po necelé minutě. Nevím teď, jestli se mohlo jednat o epil. záchvat, nebo bouřlivou reakci na cukr ... můj ošetřující lékař gynekolog - primář - mi sdělil, že se o epileptický záchvat nejednalo, že to byla pouze reakce na cukr + dehydratace + nízký tlak - kdy mohou být i křeče a bezvědomí. Pro probrání se jsem měla neskutečný pocit žízně. Můj neurolog je neschopence, takže nevím, co se mi vlastně stalo. Mohl byste mi, prosím, poradit? Nevím, zda se mám bát toho, že se mi po 6letech objevil záchvat a způsobí to zhoršení stavu. Mockrát děkuji za Vaši odpověď. S pozdravem Blanka

Odpověď odborníka:

Nejsem sice neurolog, ale vzhledem k okolnostem Vašich popisovaných obtížích se také domnívám, že nešlo o epileptický záchvat, spíše o reakci organismu na dehydrataci + zátěž glukózovým roztokem ve specifických podmínkách (těhotenství), jak Vám řekl i Váš gynekolog. Pokud jste již 7 let bez obtíží a záchvat byl v minulosti opravdu jen jeden, zvažoval bych i úplné vysazení Lamictalu, ale to musí rozhodnout neurolog, který Vás zná - zkuste se ho zeptat na jeho názor.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: