Herpes

Dobrý den, moje spolubydlící má genitální herpes, užívá antivirotika Valaciclovir. Její přítel má opar na rtu (Jedná se o jiný vir?). Hrozí nějaké riziko přenesení viru (záchodové prkénko, společná pračka, nádobí, prsknutí apod.)? Může se opar ze rtu přenést na genitálie? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, opar na rtu bývá obvykle způsoben herpes virem typu 1, zatímco genitální opar bývá častěji zapříčiněn herpes virem typu 2. Není však vyloučeno, že herpes vir 1 vyvolá opar na genitálu a herpes vir 2 opar na rtu. Přenos je možný přímým kontaktem s člověkem majícím opar (líbání, pohlavní styk), nebo méně často kontaktem nepřímým, například použitím stejného nádobí, příboru, ručníku, atd.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: