Herpes simplex

Dobrý den, Manžel právě zjistil, že má na kůži virus herpes simplex. Má to v oblasti hrudníku. Ani jeden z nás nikdy neměl opar. Problém je, že máme doma malého tříletého syna a k tomu se snažíme počít další dítě. Teď se bojím, aby se virem nenakazil syn a hlavně aby se neprojevil u mě v období těhotenství, nebo po něm. Že je to herpes simplex jsme zjistili až po dnešním vyšetření. Do té doby jsem se běžně dotýkala jeho oblečení - samozřejmě peru trička atd., dávali jsme si "pusu", atd... je riziko nakažení vysoké? A jak máme nyní postupovat? Měl by jít na nějaké vyšetření, kde laboratorně zjistí jistého původce projevu na kůži? Nebo se to dá lehko poznat i pouhým pohledem (viděla ho dnes kožní lékařka) a rozpoznat ho od herpes zoster? Děkuji LN

Odpověď odborníka:

Pokud se jedná "jen" o herpes simplex ( nikoli pásový opar), není třeba propadat panice. Stačí, když si bude manžel ložisko přelepovat a nebudete se těchto míst dotýkat do chvíle, dokud nebudou všechny puchýřka zaschlé. Vyšetření nutná nejsou. Pokud by se jednalo o opar pásový ( odlišení je někdy obtížné), pak u dítěte hrozí maximálně to, že dostane plané neštovice, což je v tomto předškolním věku běžné a dokonce žádoucí ( lépe než v pozdějším věku). Pokud jste vy prodělala v dětství plané neštovice, nemusíte se obávat ani infekce pásovým oparem v těhorenství.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: