Hlen ve stolici a problémy s vyprazdňováním

Dobrý den, již nějakou dobu mám problémy s vyprazdňováním. Stolici je velice obtížné dostat "ven", často mám výtok hlenu z konečníku (žlutého, hnědého,nezapáchajícího). Někdy mám nutkání na stolici, ale jediné, co se ze sebe dostanu jsou silně zapáchající větry a výtokhlenu nebo jen hlen samotný. Stolice se nedostaví. Často mám nafouklé břicho a větry, kterou jsou také velmi silně zapáchající. Stolice je po vyprázdnění někdy velice tenká, někdy stužkovitě zúžená, jindy normálního tvaru. Nikdy však není tvrdá a tmavá jako při zácpě. Krev jsem opticky nezaznamenal. Tyto problémy se průběžně opakují. Před rokem jsem navštívil gastroenterologii. Podstoupil jsem rektoskopii a byly mi diagnostikovány hemoroidy (zřejmě vnitřní) se kterými průběžně "bojuji". Cca před měsícem jsem díky návratu problémů opět navštívil gastro-entero. Podstoupil jsem rektoskopii a vyšetření břicha. Břicho pohmatem v pořádku a střevu do 16cm bez zánětu. Opět mi byly diagnostikovány hemoroidy a doporučena strava bohatá na vlákninu. Jsem 2 roky vegetariánem, vlákninu přijímám stále ve vysokém množství, jím pšeničné otruby, nepiji alkohol ani nekouřím, v současné době užívám Venoruton, Psyllium a s problémy s vyprazdňováním se neustále potýkám. Někdy je vše v pořádku jindy se vše znovu opakuje. Rád bych si od Vás nechal poradit o co by se mohlo jednat a jak mám postupovat. Postupně si říkám, že za těmito problémy zřejmě nestojí hemoroidy, protože žádnými bolestmi ani svěděním netrpím. Může se jednat o nějaké chronické obtíže? V rodině bohužel mají téměř všichni problémy s trávením a díky žilním onemocnění také shemoroidy. Předem děkuji za jakoukoliv odpověď. M.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ve Vašem případě se určitě jedná o chronický problém. Nepředpokládal bych žádné závažné onemocnění, vzhledem ke 2 negativním rektoskopiím (kromě nálezu hemorhoidů). Spíše půjde o funkční záležitost. Vzhledem k pravděpodobně dostatečnému příjmu vlákniny bych doporučoval zvážit příjem tekutin (alespoň 3 l/den) a také dostatek pohybu. Pokud i zde je vše v pořádku, stálo by zřejmě za úvahu dokončit proktologické vyšetření - především defekogragii a manometrii

MUDr. David Hoskovec
MUDr. David Hoskovec

Specializace: Chirurgie a traumatologie

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: