Hodnoty hb v těhotenství a užívání železa

Dobrý den, při těhotenských odběrech ve 30. týdnu mi byla zjištěna hodnota Hb 106. Lékařem mi byly předepsány tablety železa. Užívání železa mi však způsobuje žaludeční nevolnosti a průjem. Jedná se opravdu o tak nízké hodnoty Hb, že je potřeba užívat tablety s železem? Nepomohlo by "pouze" zvýšit příjem železa v potravě? Popř. není možné užívat pouze těhotenské vitamíny s obsahem železa (již jsem dříve užívala a nepociťovala jsem žádné problémy)? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, hodnoty jsou snížené, může se stát, že do porodu dojde k dalšímu snížení. Nemá samozřejmě smysl užívat tablety, které Vám činí takové potíže. Zkuste změnit přípravek železa, nebo tablety užívat jen obden, případně užívejte jen těhotenské přípravky s obsahem železa.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: