Hodnoty hormonů štítnice v těhotenství

Paní doktorko, dříve jsme se léčila se sníženou fcí štítné žlázy, užívala jsem euthyrox50 1 tableta 3x týdně. Po prvním těhotenství mi lékař zkusil euthyrox úplně vysadit. Nebrala jsem tedy nic a po zjištění druhého těhotenství jsem si v 7. týdnu nechala raději odebrat krev a byly zjištěny tyto hodnoty: TSH 1,050 mU/l, T3 6,07 pmol/l, T4 12,70 pmol/l. Podle endokrinologa vše v pořádku a není nutná léčba. Nyní jsem v 11. týdnu a nechala jsem si opět nabrat krev, hodnoty byly: TSH 0,998 mU/l, T3 5,78 pmol/l, T4 14,80 pmol/l. Opět vše v pořádku, léčba euthyroxem není nutná. Jen se chci zeptat, zda je opravdu vše v normě, jelikož jsem v prvním těhotenství brala celou dobu euthyrox a protože nyní neberu nic, jsem z toho trochu nervozní. Další kontrolu mám za 2 měsíce. Děkuji. Hezký den.

Odpověď odborníka:

Milá Vando,
souhlasím s Vaším lékařem, Euthyrox bych nyní nenasazovala, jen kontrolovala hormony. Pokud neužíváte jód v tabletách nebo v těhotenském multivitamínu (150ug denně), nasaďte jej. V minulosti jste užívala skutečně maličkou dávku Euthyroxu, takže není nic divného na tom, že si Vaše tělo nyní poradí i bez hormonů.

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Rakovina prostaty ohrožuje plešaté muže. Ale jen některé
Články: Rakovina prostaty ohrožuje plešaté muže. Ale jen některé
Nádorů prostaty by se měli...
Zbavte se modřiny snadno a rychle
Články: Zbavte se modřiny snadno a rychle
K modřině lze přijít dnes a...
Žvýkání tabáku škodí zdraví podobně jako cigarety
Články: Žvýkání tabáku škodí zdraví podobně jako cigarety
Možná si myslíte, že když...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Endokrinologické vyšetření
Články: Endokrinologické vyšetření
Endokrinologické vyšetření...
Jak se dívat na porno s partnerkou?
Články: Jak se dívat na porno s partnerkou?
To, jak na nás pornografie...
Kardiostimulátor oslaví půl století existence
Články: Kardiostimulátor oslaví půl století existence
První kardiostimulátor byl...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: