Hodnoty tsh a tf4

Dobrý den, beru euthirox 50 asi 10 let poslední léta laboratorní vyšetření bylo v normě, ale nyní TSH 2,39 a TF4 11,7, které bylo zvýrazněno červeně, že je nižší než má být, paní doktorka říkala, že to asi nic není kontrola za půl roku....chci se zeptat jestli to opravdu nic není nebo je lepší udělat ještě jiné vyšetření? Jedna známá doktorka mi říkala, že je lepší vyšetřit nadledvinky??Děkuji předem za odpověď. S pozdravem Monika

Odpověď odborníka:

Je pravdou, že mírné snížení fT4 může být jen projevem např. nedostatku jódu, ale nelze také vyloučit, že se jedná o poruchu v oblasti hypofýzy (podvěsku mozkového). Vyšetření kortizolu je tedy vhodné.
Nicméně, pokud se jinak cítíte dobře a nečeká Vás v blízké budoucnosti operace, či větší lékařský zákrok, zkuste si v mezidobí do další kontroly doplňovat jód a selen a uvidíte, jestli se hodnoty upraví. Jód není vhodný pokud musíte podstupovat léčbu radiojódem.
Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: