Hospitalizace

Dobrý den paní doktorko. Prosím Vás o Váš názor, zda je nutno níže popsaného pacienta stále hospitalizovat, nebo by se situace mohla řešit i doma s častějšími odběry krve u obvodního lékaře. Nejedná se o Vaši nemocnici. Pacient okolo 80 let, má zánět močových cest a bere antibiotika. Jejich vlivem má vyššího Quicka, kterého lékaři nedokázali během 2týdenního pobytu v nemocnici správně nastavit. Pobyt v nemocnici mu z psychického hlediska vyloženě neprospívá. Děkuji Vám za názor z Vašeho pohledu. Já si totiž myslím, že je hospitalizace trochu zbytečná.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Jirko. Podle všeho je daný dotyčný léčený warfarinem (vyvozuju z toho, že mu měří koagulační parametry). A při terapii antibiotiky se velice často stává, že dochází k interkacím mezi warfarinem a antibiotikem- což vede buď k zvýšení nebo snížení účinku warfarinu. Nevím- proč je daný pacient léčen warfarinem, ale dalo by se pro něj udělat následující: buď se warfarin po dobu léčby antibiotiky sníží na minimální dávky (i za cenu nižšího INR či Quicka), aby nebyl pacient především ohrožen vysokým naředěním krve (hypokoagulačním stavem), nebo ho lze převést z warfarinu na injekčně podávané nízkomolekulární hepariny ( aplikují se 1-2xden pod kůži)- při jejich léčbě není nutno hlídat Quick. A po přeléčení se opět vrátit k warfarinu - vše je na domluvě s lékaři.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: