Hypermobilita- bolest zad

Vždycky jsem byla ohebné dítě a páteř podle pravítka, ale asi před třemi lety mě začli bolesti zad mezi lopatkami, které vystřelovali dopředu do hrudní kosti a doktor ortoped mi oznámil, že mám hypermobilitu kloubů a kvůli tomu ta bolest. Předepsal mi léky na uvolnění svalů a rehabilitace. Léky bolest utlumily, ale ne na dlouho a rehabilitace nepomohli vůbec. Od té doby se to vleče. Někdy mě nebolí ovšem většinou mě záda bolí tak, že je to nepříjemné, i když se s tím dá nějaká práce udělat a pak je tu bolest, ze které je mi nevolno (dokonce jsem z té bolesti několikrát zvracela) bolí to tak, že se mi v žádné poloze neuleví, prášky nepomáhají, dokonce ani ty na uvolnění svalů. Nejhorší je, že mě to budí v noci a já skoro nespim. Pokud je to tak špatné, že nedokážu nic, potom jedu na pohotovost, píchnou mi injekci a napíší léky. Opět to bolest utlumí, ale nezmizí. Už jsem s tím byla snad všude- ortopedie, neurologie byla jsem na různých rehabilitacích i na rentgenu. Nic nezjistili a nic pořádně nepomáhá a každý doporučuje něco jiného a to jsem se už i naučila ležet na zádech popřípadě na boku. A nejhorší je, že každý to bere jako obyčejnou bolest zad, ale bohužel je to nesnesitelné, zvracím, nespím a dopadá to na můj osobní život a v práci. Potřebuji slyšet co mám dělat, protože já si už nevím rady a nechci s tím problémy do konce života, nedokážu si třeba do budoucna představit co budu dělat až budu těhotná a vůbec celkově. Prosím poraďte mi. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Tady je každá rada drahá,pokud říkáte, že vše bylo vyšetřeno s negativním nálezem, pajk se jedná zřejmě o psychosomatické potíže.,pokud máte hypermobilitu kloubů, pak asi Vám těžko pomůžou léky na uvolnění svalů, které mohou tento stav jen zhoršit, dále je třeba upravit životosprávu,pravidelně cvičit, posilovat zádové a břišní svaly, chodit plavat,prášky tento stav těžko upraví, pokud nespíte, zvracíte, pak už se jasně jedná o psychosomatické postižení a zde je nutné přizvat ke spolupráci psychologa

MUDr. Josef Mráček
MUDr. Josef Mráček

Specializace: Ortopedie
Pracoviště: Orthopedia s.r.o

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
další názor "odborníka".. | Od: Daniela | 16.12.2014 23:08
jediné, v čem se s Vaší radou dá souhlasit, je cvičení, nicméně z toho co říkáte by si jeden představil posilku a na tu jako hypermobilici můžeme rovnou zapomenout. a naprosto dokonalý přístup, že naše bolesti jsou psychosomatického původu, bože já bych vám jednu vyšila za ucho, nemáte nejmenší představu.. Kristýno, musíš začít se stabilizačními cviky, doporučuji techniku "smíšek" (jmenuje se podle doktora), techniku uvolňování spoušťových bodů (trigger point) a jógu, ovšem tu jen pod odborným dohledem někoho, kdo má s hypermobilitou zkušenosti a ví, jak cviky upravit a zkombinovat se stabilizačními technikami, protože jinak klasické cvičení a posilování naše uvolněné klouby jen dále namáhá a tím se jen zvyšuje bolest a nebezpečí úrazu. nicméně neříkám, že to pomáhá na 100%, ale aspoň to tlumí a posiluje co je třeba posilovat. také trpím bolestmi, prášky na ní nezabírají, bolí i ležet.. ale to sama znáš. Většina doktorů bohužel nemá ponětí, co taková hypermobilita může vše obnášet, setkala jsem se i stakovými, co to slovo v životě neslyšeli, myslí si, jak jsme ohební a že to je sranda, protože bohužel většina s tím nemá mnoho problémů, napíší nám leda prášky na bolest a rehabilitace a dál se distancují a ohání psychosomatikou a návštěvou psychologa či dokonce simulováním.. jinak nechci tě v žádném případě strašit, ale raději si nech udělat testy na EDS syndrom, marfanův syndrom a fibromialgii, jsou to nebezpečné nemoci s hypermobilitou spojené, které se právě mohou dostavit při nedostatečné léčbě. já se na ně momentálně chystám po novém roce, tak doufám že aspoň budu moc něco vyloučit. držím palce a věz že nejsi sama, zdraví Daniela
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: