Hyperparatyreoza

Dobrý den, paní doktorko, prosím Vás o radu - nebo spíše Váš názor na můj zdravotní problém: byl mi diagnostikován adenom příšt. těliska vpravo, na endokrinol. jsem byla odeslána z důvodu zjištěné osteoporozy. UZ štítné žlázy: P lalok je objemu 2,4 ml, L lalok je objemu 2,3 ml,istmus je štíhlý,Echogenita i struktura je pravidelná. Reg.LU nezvětšené.Static.scany pomoci 99mTc MIBI za 10 a 180 min,včetně SPET vyš. tl. 3mm a 3D,jakož i substrakce od 99mTc po premedikaci Chlorigenem.Na sct št. žl. je tato typ.tvaru.uložení,velikosti,četn.imp.je homogenní až na dolní dx.pol vzadu,kde snížená akumulace RF. Na Scanu aMIBI se tato oblast vyplňuje - adenom či hyperplasie př.t.v dolním dx. polu št.žl.Prosím Vás je zde nutné operativní řešení? Moc děkuji za informaci. Přeji krásný den.

Odpověď odborníka:

Hyperparatyreosa znamená zvýšenou tvorbu parathormonu z příštítných tělísek. Tento pro organizmus jinak velmi potřebný hormon v nadbytku škodí mnoha orgánům, včetně kostí. Dochází většinou ke vzestupu hladin vápníku v krvi, který může vyvolat vážné srdeční arytmie. Pokud lze zdroj jeho nadprodukce lokalizovat (u Vás pravé příšt. tělísko) a Váš zdravotní stav to dovoluje, jednoznačně se přikláníme k operaci. Existují sice i léky, které jsou schopny účinek parathormonu vyblokovat, jsou ale velmi drahé a nejsou ideální pro trvalou terapii. Píši trvalou, jelikož dokud se zvětšené příšt. telísko neodstrání z těla, nadprodukce parathomornu bude poračovat.
Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: