Hyperprolaktinemie u batolete

Dobrý den, u mojí 18-ti měsíční dcery se objevilo výrazné zduření prsní žlázy a laboratorně byl prokázán zvýšený prolaktin -326mU/l, hormony štítné žlázy vycházely v normě. Jiná vyšetření zatím neproběhla. Bohužel, z reakce našeho dětského endokrinologa nedokážu posoudit o jak závažný stav se jedná. Při pohledu na výsledky prohlásil doslova: ,,Panebože, co já s tak vysokým prolaktinem u tak malého dítěte budu dělat, to je hrozný...to jsem ještě neviděl\'\' a pak se mě snažil uklidnit s tím, že je to v podstatě fyziologický jev spojený s jejím prudkým růste(od narození roste kolem 97-98 percentilu, ale manžel měří 190 cm). A doporučil nám zvýšit konzumaci mořských ryb a další kontrolu za tři měsíce. Jeho projev mi přišel dost neprofesionální(je v důchodovém věku, takže zkušenosti by mít měl) a přemýšlím jestli dceru raději nevzít i k jinému specialistovi, nebo raději ty tři měsíce počkat, jak se stav vyvine. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Milá Jano, doporučuji obrátit se na dětského endokrinologa (např. ambulance při Pediatrické klinice FN Brno Bohunice).

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: