Hypotyreoza v tehotenstve a jod

Dobry den, rada by som sa opytala ci mozem uzivat vitaminove doplnky s obashom jodu v tehotenstve ak mam hypotyreozu. Endokrinologicka mi odporucila uzivat aj jod ako doplnok,ale gynekolog s tym velmi nesuhlasi. Na hypetyreozu sa liecim cca 4-5 rokov, uzivam dlhodobo L-thyroxin 25. Som v 7tt, davka mi zatial nebola zvysena,ale chcela by som vediet ci sa odporuca uzivat ten jod. Dakujem.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, jod je potřebný pro normální funkci štítné žlázy, pro normální tvorbu hormonů a to nejen u vás, ale i u plodu. Od 12. týdne si plod začíná tvořit hormony štítné žlázy sám a jod nezbytně potřebuje jako jeden ze stavebních kamenů. Pokud ale užíváte jod ve vitamínovém přípravku, pak asi není potřeba užívat navíc ještě jodový preparát. Obecně ale platí, že potřeba jodu v těhotenství je dvojnásobná. Hezký den.

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: