Infekce clostridium difficile

Před šesti týdny jsem absolvovala léčbu Clostridium difficile Vankomycinem. Od té doby užívám na doporučení k upravení střevní mikroflóry Biopron Forte. Stolice však stále není normální, je žluté barvy, velmi úzká, vždy několik kousků, někdy obsahuje hlen a lepí se k míse. Stolici mám dvakrát za den dopoledne, mám nucení většinou ihned po probuzení (před začátkem obtíží jsem ji měla jednou denně,někdy i jednou za dva dny). Chtěla bych se zeptat, zda je tento stav 6 týdnů po ukončení léčby normální a mám ještě vyčkat, až se stolice upraví do stavu před infekcí? Ještě mám druhý dotaz - dnes jsem od PL dostala antibiotika Azibiot 500 na angínu, je pravděpodobné, že se mi na základě braní antibiotik clostridiová infekce opět vrátí? Mnohokrát děkuji za Vaši odpověď.

Odpověď odborníka:

Zuzano, někdy trvá delší dobu, než se stolice po klostridiové infekci normalizuje. Podávání preparátů normalizujících střevní flóru (Biopron forte) je správné. Předpokládám, že jste po léčbě vankomycinem absolvovala vyšetření stolice na přítomnost klostridií (pokud obtíže přetrvávají, je někdy vhodný i opakovaný odběr). Následná antibiotická léčba po prodělané klostridiové infekci není příliš vhodná pro vyšší riziko vzniku opětovného vzniku infekce, nicméně léčba azithromycinem (Azibiot) nepřináší tak vysoké riziko jako jiná širokospektrá antibiotika.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
tenka stolice a zluty hlen | Od: honza | 12.11.2014 12:37
Ahoj. Z. Za jak dlouho se ti stolice upravila do normalna. Nebo jsi mela rekurenci Cdi?

Dik za odpoved.
Honza
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: