Infekce horních cest dýchacích

Dobry den, chcela by som pocut vas nazor na nasledujuci problem, ktory ma nasa 23 mes. dcerka. V decembri sme s nou boli u nasej pediatricky, kedze mala sopliky a kasel. Vo vytere bol zisteny pseudomonas aeruginosa. Lekarka jej nasadila Klacid na 10 dni. Kasel a sopliky po par dnoch presli, vyzerala byt uplne zdrava. V januari sme boli na kontrolnom vytere z hrdla aj nosteka, nostek bol cisty, v hrdle mala tentoraz stafylokoka (presny typ neviem). Tesili sme sa, ze to uz nie pseudomonas a mali sme prist na dalsi kontrolny vyter teraz vo februari. Zaciatkom februara zacala dcera opat soplit a kaslat, tak sme sa rozhodli ist na vyter prave vtedy. Posluchom pani doktorka diagnostikovala zapal priedusiek a predpisala nam Zinnat. O 3 dni sme sli na kontrolu, dcera uz mala dychanie uplne ciste, soplila uz tiez iba minimalne, ale pani doktorka nam oznamila, ze vo vytere je bohuzial opat pseudomonas aeruginosa. Dohodli sme sa, ze zinnat bude brat 10 dni a dalsi kontrolny vyter o 4 tyzdne. Chcem sa opytat, co si o tom myslite, ako sa mohla nakazit ? (Dcerka nebola nikdy hospitalozovana, ani v rodine nemame nikoho, kto by bol dlhodobo chory, alebo hospitalizovany.) A predovsetkym by som potrebovala vediet, ci je dcera rizikom pre ine deti a ci sa teda mame od nich izolovat. Podla nasej pani doktorky to nie je potrebne, takze zatial sa neizolujeme, ale zaujimal by ma aj vas nazor, bola by som nerada, keby sme niekoho takto nechtiac nakazili. Velmi pekne vam vopred dakujem za odpoved.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Žofie. Těžko se k tomuto případu vyjádřit, Vaše sdělení je dosti stručné a neumožňuje vysvětlit vztah mezi osídlením patogenní florou a projevy onemocnění. Rozhodnutí o léčení je v rukou ošetřujícího lékaře, který zná podrobně situaci vaší dcerky. Pokud máte pocit, že nejte v dobrých rukou, zkuste s ním promluvit, popřípadě vyhledejte jiného pediatra. Pseudomonáda způsobuje onemocnění hlavně u osob s poškozenou imunitou, jedná se o běžného mikroba. Pseudomonády jsou dobře odolné vůči řadě antibiotik. Streptokok je mnohem agresivnější bakterie.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: