Infekce hpv

Dobrý den, na poslední pravidelné prevenci mi po stěru lékařka sdělila, že se u mně objevila infekce HPV. Onkologicky byl stěr negativní. Existuje nějaký způsob léčení HPV infekce? Dle lékařky je očkování proti HPV pro mne již nevhodné a úplně postačí pravidelné sledování a stěry. Víc se prý nedá dělat. To mám opravdu jen nečinně čekat a nemohu proti nastálé situaci nějak sama bojovat? Taky by mě zajímalo jestli jsem se mohla HPV nakazit třeba na veřejných toaletách? Žiji již 22 let v manželství s jedním mužem a jiné partnery ani jeden z nás nemá. Prosím, poraďte, jestli existuje nějaký způsob léčby infekce HPV nebo musím opravdu jen čekat jestli se z toho něco vyvine nebo ne. Mám vůbec šanci, že se to u mne obejde bez následků? Jsem z toho zoufalá a nevím si rady. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, očkování by teoreticky mohlo ochránit proti těm typům rakovinotvorných HPV, se kterými jste se dosud nesetkala (pozn. v očkovacích látkách je jen několik typů HVP, těch, které způsobují rakovinu, jinak existuje víc typů HPV, ale ostatní rakovinu nezpůsobují). Ale primárně je určeno pro ženy do 26 let věku, pak už se předpokládá, že se žena s nákazou, pokud tedy není panna, tak či tak setká. Jinak opravdu stačí chodit na pravidelné prohlídky a dělat kontrolní stěry (a podle výsledků se aktuálně zařídit). Výjimečně se lze nakazit HPV i mimo pohlavní styk - přes vlhké ručníky, potřísněné WC prkénko apod. Šance, že Vám HPV nic neudělá, je veliká, zejména pokud nejste promiskuitní ani Vy, ani Váš partner (tj.pokud neměníte sexuální partnery). Tělo si většinou s HPV nákazou samo poradí.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: