Infekční mononukeloza

Je mi 23, před třemi týdny se u mne přišlo na infekční mononukleozu..ANTB samozřejmě nezabírala, ale ještě než se odhalilo z krve že se jedná o mononukleozu, tak mně přestalo bolet v krku a cítila jsem se dobře,byla jsem strašně unavená ale všechno to potom přešlo rychle..Doktorka říkala že se musím stejně šetřit,a měla jsem neschopenku na tři týdny. Jsem občas unavená ale jinak se cítím naprosto v pořádku. Chci se zeptat - opravdu jsem byla zvyklá pravidelně cvičit, i třikrát týdně - kdy bych mohla znovu začít? Měla jsem zvýšené jaterní testy -AST,ALT atd. ted jsem byla znovu na krvi a čekám na výseldky - doktroka říkala že mám být v klidu, ale slyšela jsem že s tím cvičením je to problém ještě třeba dva měsíce potom. Jak to je? Jinak jsem měla vždy imunitu dobrou a na cvičení jsem zvyklá. Děkuji za odpověd. Magdaléna.

Odpověď odborníka:

Pokud budete mít výsledky v pořádku a celkově se již cítíte dobře, není ve cvičení problém a začít můžete rovnou - ale pomalu a postupně, ne hned na 100%, ať si tělo po pauze na zátěž opět zvykne. Nutno ale upozornit na nevhodnost sportů, kde je riziko poranění břicha (kontaktní sporty apod...) - po mononukleose je mírně vyšší riziko komplikací takových zranění, protože slezina jako imunitní orgán je, zjednodušeně řečeno, po své "aktivaci" v rámci boje s EBV infekcí "křehčí" a proto náchylnější ke krvácení. Na to je potřeba myslet ještě tak 2 měsíce po infekci.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: