Intoxikace

Dobrý den, dovoluji si na Vás obrátit s následujícím problémem ke konzultaci Žijeme s manželkou a třemi dětmi (trojčata) od září 2008 v novostavbě rodinného domu. Někdy loni na podzim jsem s manželkou začali mít shodný zdravotní problém - asi v říjnu loňského roku, kdy opakovaně, asi po jednom měsíci, prakticky ve stejnou hodinu, vždy v noci, vykazujeme s manželkou stejné zdravotní problémy - zimnici, zvýšenou teplotu až horečku, tlak na hrudníku, mělké dýchání, nevolnost, která v mém případě postupně během dne odezní, manželka mívá ještě cca 2 dny zvýšenou teplotu (cca 38). Vzhledem k naprosto shodné době (v podstatě na hodiny) zdravotních příznaků diagnostikoval náš obvodní lékař podezření na vnější vliv intoxikaci. Původní podezření směřovalo na krbovou vložku a na případnou otravu CO, což bylo na interně v Přerově vyvráceno, nicméně pozvali jsme si kominíka, který potvrdil, že na spojce mezi krbovou vložkou a komínem jsou stopy dehtu, tedy že k úniku spalin zřejmě docházelo. V návaznosti na to jsme přestali v krbu topit, nicméně i poté se příznaky objevily znovu (někdy v březnu), byť výrazně mírnější. Byl nám ještě dělán krevní obraz, kde jsme oba měli výrazně zvýšené bílé krvinky (manželka cca 18,5 a já cca 16,5). Asi za týden (1.2.2013) jsem byl na kontrolních odběrech, bílé krvinky byly v normě (cca 5), hodnoty ASTRUP, které byly v původním odběru z 23.1.2013 nižší, již byly lepší, nicméně ještě ne v normě. Protože jsme s manželkou potom o víkendu na sobě pozorovali další známky "intoxikace", absolvovali jsme 4.2. komlexní vyšetření v nemocnici v Přerově, kde se ovšem na příčinu problémů nepřišlo. Děti tyto příznaky nevykazovaly, ačkoliv s námi spí v jedné místnosti. Od března to bylo v pohodě a my jsme to připisovali té krbové vložce, nicméně mně se tyto problémy minulý týden zase opakovaly, nicméně ne až tak intenzivně, ale zase šlo o zimnici (kterou normálně vůbec nemívám), zvýšenou teplotu, ranní nevolnost a mírnou dušnost (tlak na prsou). V této souvislosti jsem kontaktoval i hygienickou stanici, nicméně bylo mi řečeno, že je v podstatě nenapadá, na jakou škodlivou látku se zaměřit, nadto mi bylo řečeno, že se mnou popisovanými příznaky se v případě otravy chemikálií ještě nesetkali.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud by se jednalo o intoxikaci z krbové vložky, zřejmě byl měly potíže i děti, které jsou na tyto události citlivější než dospělí. Pokud máte potíže i při nepoužívání krbu, mohlo by jít o vliv látek uvolňovaných z krbové vložky, ale do obrazu intoxikace nezapadá zvýšená teplota. Celkové vyšetření jste absolvovali, neprokázalo žádnou odchylku, ale k podrobnějšímu rozboru bych musela vědět, jaká konkrétní vyšetření vám byla provedena.

MUDr. Miroslava Stará
MUDr. Miroslava Stará

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x