Jícnový reflux

Dobrý den,měla bych dotaz který se týká mé 5-ti leté dcerky.Před dvěmi měsíci při dlouhodobé léčbě atb (nevím zda-li obtíže a dlouhodobá léčba atb mají souvislost,ale i tak radši píši vše)začala mít dcera problémy s častým říháním.Nejprve říhala třeba jen 2x za den.Ale říhání se den odedne začalo stupňovat.Třeba i 20x za den.Později se k tomu přidalo i občasné vrácení potravy zpět do pusinky.Hlavně,když po jídle skákala.Říhání je hlavně v závislosti na jídle a pití.Někdy je to hned po dojezení či dopití.Někdy i hodinu po.Všimla jsem si,že dcera i často ztěžka polyká.Ránno po brobuzení občas chraptí.Byli jsme u našeho gastroentrologa,kam dochází již od roku a půl.Tenkrát pro bolest bříška.Nikdy se na nic nepřišlo a věkem se vše upravilo.Vše jsem panu primaři řekla.Vyřkl podezření na reflux.Provedl UZ.Který,ale nezaznamenal návrat do jícnu.Prý to pro diagnostiku,ale není rozhodující.Nasadil omeprazol na 28 dní,Jednu pastilku ránno na lačno.A čtyry dny před dobráním se máme ozvat.Jestli se stav upravil.Dcera již léky užívá 20 dní.A zatím to vypadá tak,že někdy je to lepší někdy zase horší.Ale.že by se to denodedne lepšilo,to určitě ne.Jde mi o to,zda-li se i tak může jednat o reflux i přesto,že léčby zatím výrazně nepomohla a na UZ nebyl zaznamenán žádný zpětný tok do jícnu.A jestli opravdu tyto symptomy ukazují na reflux.Nebo po případě o co jiného,by se mohlo jednat.Dodám,že dcerka má stále chuť k jídlu,je živá čilaá bez teplot.Bříško jí nebolí,ani na pálení žáhy si nestěžuje.ATB užívala na spálu,kterou prodělala 2x za sebou.Je bez teplot.Stolice je 1x za den,normální.Močí taktéž normálně.Žádná vyrážka.Prostě jinak zdravé dítě.V pusince bych řekla,také vše vpořádku.Možná jen to,že se jí udělali dva kazi.Vím,že při refluxu je větší kazivost zubů.Proto to píší.Avšak pravda je i taková,že dcera si v zádu zoubky čistí nerada.Takže to je boj.Předem děkuji za odpověď.S pozdravem Michala

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Podle toho, co píšete, je podezření na reflux do jícnu velmi pravděpodobné. Omeprazol jen sníží kyselost žaludečních šťáv, nezastaví však jejich vracení. Obtíže mohou a pravděpodobně budou trvat, ale dcera je nemusí vnímat nepříjemně. Kazivost zubů s tím též může souviset- žaludeční šťávy obsahují kyseliny a ty mohou poškodit sklovinu. Samotný ultrazvuk opravdu nemusí prokázat nic, pro diagnosu přínosnější bývá 24hodinová pH-metrie. Řídila bych se v tomto případě radou gastroenterologa. Souvislost s antibiotiky je velice nepravděpodobná. Pátrala bych ale po tom, proč se obtíže objevily náhle v tomto věku- odběry, alergie na lepek, atd.

MUDr. Jana Nováková
MUDr. Jana Nováková

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Praktický lékař pro děti a dorost, Liberec

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x